image
Sursa foto: Jurnal.md

Ala Nemerenco le cere deputaților să renunțe la modificarea legislației farmaceutice: „Țineți cont de opinia experților”

Ex-ministrul Sănătății Ala Nemerenco le cere deputaților să țină cont de opinia comunității academice care a criticat dur modificarea cadrului legal referitor la activitatea farmaceutică. Amintim că miercuri, 16 decembrie, deputații PSRM-Șor și pentru Moldova au votat inițiative legislative care permit importul de medicamente ieftine și comercializarea acestora în farmacii ambulante după modelul magazinelor sociale, proiect inițiat de Ilan Șor.

„Solicit ca toți deputații care su votat așa zisele „remanieri” reformatoare în domeniul farmaceutic să țină cont de opinia specialiștilor și lumii academice și să-și retragă votul oferit inițiativelor cu vădit interes financiar, care vor duce la efecte nocive asupra sănătății oamenilor și la un acces limitat la medicamente de calitate” a menționat ex-ministra Sănătății.

Ala Nemerenco le-a cerut deputaților să nu se mai ascundă după fraze de genul „totul pentru binele poporului” deoarece „îi vede și se miră o lume întreagă de dezmățul în care aruncă țara”.

Amintim că reprezentanții comunității academice, a Facultății de Farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu legile aprobate recent de coaliția PSRM-Șor care reglementează activitatea farmaceutică.

Potrivit experților, modificările cadrului legislativ operate în cadrul ședinței Parlamentului care a avut loc pe 16 decembrie reprezintă o acțiune de subminare a sistemului farmaceutic. Medicii atenționează că noile prevederi legale vor avea un impact negativ asupra sănătății populației dar și asupra sistemului farmaceutic. Potrivit lor, o farmacie comunitară trebuie să corespundă cu strictețe cerințelor, serviciile trebuie să fie prestate de cadre farmaceutice, să dispună de spațiu și dotare, trebuie să dețină licență, aviz sanitar, certificat de acreditare și multe altele. Cele enumerate nicidecum nu pot fi asigurate într-o „unitate mobilă farmaceutică”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: