image
Sursa foto: Jurnal.md

Dosarul tânărului omorât acum un an la Pelinia bate pasul pe loc; Rudele victimei se tem de scutirea ucigașilor de pedeapsă

Rudele unui tânăr ucis acum un an în satul Pelenia, raionul Drochia, au suspiciuni că se încearcă scutirea făptașilor de pedeapsă. Pe 24 iulie, se va împlini un an de la moartea lui Alexandru Babaleu, iar cei patru inculpați vor fi eliberați din arest la domiciliu, în baza prevederilor legii în vigoare. Aplicarea unei noi măsuri preventive ar fi opțională pentru judecător.

Deși a trecut aproape un an de când a fost comisă crima, dosarul se află abia în faza incipientă. „Este un dosar complex”, se apără procurorul de caz.

Cu pancarte în mâini și lacrimi în ochi, rudele și prietenii lui Alexandru Babaleu au protestat la Judecătoria din Drochia. Sora decedatului spune că se tergiversează procesul de judecată, iar inculpații se plimbă liber prin localitate, deși ar trebui să stea în arest la domiciliu.

„Nu i se face dreptate fratelui meu de aproximativ un an. Ați văzut ucigașii cum merg liber, sunt în arest la domiciliu, dar ei nici arestul la domiciliu nu-l respectă. Totodată, ei în toate ședințele de judecată își bat joc de mine, cu glume prostești, cu învinuiri. Toată ședința este petrecută neregulamentar, avocații inculpaților își permit glume cu judecătorul, zâmbesc, ceea ce nu este admisibil într-o ședință de judecată, mai ales pe omor", afirmă Cornelia Bolohan, sora victimei.

Răbdarea rudelor victimei e pe sfârșite. Nu le-a rămas decât să protesteze, spune mama tânărului ucis în bătaie.

„Nu mai avem răbdare și nici speranță, atât de mult ne luptăm pentru adevăr și pentru dreptate, potrivit legii, nu mai ajungem pe calea cea dreaptă. Insistăm ca să-și facă fiecare corect meseria, pentru că se găsesc motive ca să amâne ședințele, pentru ca ei să fie eliberați și să nu mai avem pârghii ca să-i tragem la răspundere", relatează mama tânărului, Eugenia Babaleu,

Soția victimei, Natalia Babaleu, mărturisește că au venit să ceară dreptate și prietenii lui Alexandru: „Altă ieșire din situație nu avem. Am venit aici ca să cerem o justiție corectă. Nu ne permit să ne trăim tragedia în liniște, pentru că nu se face dreptate aici."

Avocatul inculpaților spune că procesul de judecată se află de un an în faza incipientă. El nu a putut să explice de ce se întâmplă acest lucru.

„A trecut un an, cum puteți să fiți la faza incipientă? Este vinovat procurorul, care nu a adus martorii pentru astăzi... adică nu procurorul, s-au făcut mai multe amânări în legătură cu schimbarea măsurilor de reprimare și noi am lucrat foarte operativ", declară Gheorghe Postolache, avocatul care se ocupă de dosar.

Procurorul de caz, Diana Turenco, susține că tergiversarea procesului are loc deoarece sunt mulți martori în dosar: „Figurează patru inculpați, toți sunt în arest la domiciliu. Probele din partea acuzării sunt foarte vaste, cauza este una nu prea ușoară, sancțiunea articolului este foarte dură și prevede doar pedeapsa cu închisoarea de la 12 la 15 ani și urmează să fie examinată foarte minuțios. Motivul care duce la tergiversare este faptul că avem o cauză complexă, figurează mai mulți martori, sunt mulți avocați și de asta durează."

Conform legislației moldovenești, arestarea preventivă nu poate fi prelungită mai mult de un an. După expirarea acestui termen, învinuiții sunt lăsați în libertate, chiar dacă procesul de judecată continuă.

În iulie 2021, Alexandru Babaleu a mers împreună cu părinții, sora, soția și copilul în satul Pelinia, la casa bunicilor. În data de 18 iulie, bărbatul a decis să meargă la plimbare prin locurile unde a copilărit. Potrivit procurorilor din Drochia, nenorocirea s-a întâmplat urmare a unui schimb de replici cu un grup de localnici. Alexandru Babaleu a fost găsit a doua zi în stare gravă. Rudele afirmă că agresorii l-au lovit dur. Victima a fost transportată la spitalul din Bălți, unde a zăcut în comă aproape o săptămână. Pe 24 iulie, bărbatul a murit.

comentarii: