image
Sursa foto: bbc.com

Un sit arheologic vechi de 46.000 de ani a fost distrus în Australia

Un sistem de peșteri vechi de 46.000 de ani, din Australia, a fost distrus ca urmare a extinderii unei mine de fier deținută de compania Rio Tintă. Situl arheologic avea o mare importanță culturală și istorică, informează BBC.

Specialiștii în domeniu afirmă că ”este o pierdere irecuperabilă pentru generațiile viitoare”, deoarece peșterile Cheile Juukan aveau o semnificație mondială și constituiau o componentă importantă a moștenirii tuturor australienilor, fiind sacre pentru aborigeni.

Cele două peșteri din regiunea Pilbara, vestul Australiei, distruse de exploziei produse de angajații companiei Rio Tinto duminică, 24 mai, erau singurele dovezi ale așezărilor umane continue din ultima Eră Glaciară, scrie libertatea.ro.

Extinderea exploatării de minereu de fier deținută de compania Rio Tinto a dus la distrugerea definitivă a acestor situri arheologice.

Acționează legal, și-au prezentat scuze!

Compania acționează în cadrul legii, după ce, în 2013, a primit acordul autorităților pentru a distruge peșterile, ca parte a planului de extindere. Un an mai târziu, erau deja excavate artefacte surprinzătoare, precum o împletitură de păr uman, veche de 4.000 de ani, și erau dovezi că situl era mult mai vechi decât se credea inițial.

Cu toate acestea, legile învechite ale statului au permis Rio Tinto să meargă înainte, astfel că siturile aborigene sacre au fost distruse. ”Ne pare rău pentru suferința pe care am provocat-o. Trebuie să recunoaștem că este necesară o revizuire în legătură cu gestionarea patrimoniului în Australia de Vest”, a declarat Chris Salisbury, directorul executiv al companiei.

„Greșeală autentică”

Ministrul australian pentru indigeni, Ken Wyatt, care este aborigen, a declarat că este ”de neînțeles” că exploatarea ”a mers înainte”, dar a adăugat că pare a fi o ”greșeală autentică. Legile statului au eșuat aici. Va trebui să reexaminăm”. Wyatt e primul indigen ales în Camera Reprezentanților, primul care a servit ca ministru al guvernului și primul numit în cabinet.

Grupul Rio Tinto este o multinațională anglo-australiană și a doua cea mai mare companie de metale și minerit din lume, în spatele BHP Billiton, care produce minereu de fier, cupru, diamante, aur și uraniu. Anul trecut, grupul cu 47.000 de angajați a avut venituri de 43,16 miliarde $. Pe lângă minereul de fier, gigantul anglo-australian are multe interese miniere în Australia, inclusiv bauxită pentru aluminiu, diamante și uraniu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: