image
Sursa foto: gov.md

Slusari, despre „cina cea de taină” de la Guvern: „Ciocoi acceptă ordine de la Greceanâi, care îi dă abuziv indicații”

În timp ce premierul interimar, Aureliu Ciocoi, s-a întâlnit cu președintele Maia Sandu doar de câteva ori, de protocol, de la speakerul Zinaida Greceanâi acceptă orice ordine. O spune vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, care califică drept depășire crasă a atribuțiilor de serviciu convocarea de către Greceanâi a ședinței pe înserate la Guvern, zilele trecute.

„Intenționat nu am scris nimic două zile despre acea „планёрка" petrecută pe furiș de doamna Greceanâi cu așa zisul guvern interimar. Că este o depășire crasă a atribuțiilor doamnei președinte al Parlamentului se vede de la o poștă. Președinta legislativului ar trebui să fie un simplu dispecer în procedura tehnică. Atât. Vom discuta acest subiect azi, la Biroul Permanent. Dar am așteptat de la analiștii politici, pretins proeuropeni, sugestii și comentarii referitor la prestația dlui Ciocoi și a executivului condus de el. Văd că liniștea e mormântală”, susține Slusari.

Potrivit lui, Zinaida Greceanâi, în mod absolut abuziv, i-a dat indicații prim-ministrului interimar să procure un milion de doze de vaccin. „Domnul Ciocoi a răspuns „Есть!" fără multă discuție de unde vor fi găsiți bani. Din fonduri de rezervă și intervenție, chipurile. Domnul Ciocoi ar trebui să cunoască faptul că din fondul de intervenții în valoare inițială de 116 mln lei se achită indemnizații de 16 mii lei pentru medicii infectați și că deja 41 mln lei au fost plătiți personalului medical, infectat anul trecut. Evident , ținând cont de explozia pandemică din țară, deja putem considera că acest fond este epuizat. Fondul de rezervă constituie peste 160 mln lei, dintre care, în mod normal, 120 mln trebuie rezervate pentru alegerile anticipate. Dar domnul Ciocoi nu a avut întrebări la capitolul sursei de finanțare. El este soldat universal cu iz de diplomat. Cu Maia Sandu s-a întâlnit de câteva ori de protocol. De la doamna Greceanîî acceptă orice ordine”, a mai comentat Alexandru Slusari.

Vicepreședintele Parlamentului a mai avertizat că RM riscă să rămână fără fondul de rezervă în aceste condiții.

„Să le mai adăugăm atribuții? Oamenilor lui Dodon, Andronache, Niciforciuc, Plahotniuc? Că nu le ajung părghii să fure. Sau, poate, să mai semneze încă un credit rusesc pentru cumpărarea vaccinului Sputnik. Control parlamentar asupra guvernului demis nu există. Până în august riscăm ca din țară să rămână doar stema și steagul. Vreau să știu cine își asumă consecințele”, a conchis Slusari.

comentarii: