image
Sursa foto: Jurnal.md

Sindicatele propun ca salariul minim să fie de 5000 de lei începând din 2023

În cadrul ședinței de astăzi a Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC), Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a propus stabilirea, începând cu 1 ianuarie 2023, a salariului minim în mărime de cel puțin 5000 de lei.

În cadrul ședinței a fost prezentată viziunea sindicatelor asupra reexaminării salariului minim pe țară. Sindicaliștii s-au referit la contextul social-economic, presiunea tot mai mare a creșterii prețurilor asupra populației, efectele migrației forței de muncă asupra economiei.

Potrivit prognozelor Băncii Naționale a Moldovei, rata inflației pentru trimestrul al III-lea din 2022 este de 34,7%, iar pentru trimestrul al IV-lea (2022) – 34,3%. Conform datelor Biroului Național de Statistică, prețurile medii de consum în luna august 2022 comparativ cu luna decembrie 2021 au crescut cu 22,93% (produse alimentare – 22,85%, mărfuri nealimentare – 16,57%, servicii prestate populației – 32,53%).

Igor Zubcu, președintele CNSM, a subliniat că salariul minim este un indicator al calității vieții, iar forța de muncă trebuie apreciată la un nivel corespunzător, conform standardelor europene, Cartei Europene Sociale Revizuite, pe care Republica Moldova a ratificat-o, unde este prevăzut că salariul minim ar trebui să fie de 50-60 la sută din salariul mediu pe economie.

Salariul minim se stabilește și se reexaminează de Guvern în modul prevăzut de legislație, după consultarea partenerilor sociali, în funcție de rata medie anuală a inflației și rata de creștere a productivității muncii la nivel național. Cuantumul salariului minim lunar din sistemul unitar de salarizare nu poate fi mai mic decât mărimea minimului de existență calculat pentru ultima perioadă de gestiune.

Totodată, la ședința Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective s-a discutat despre deducerile fiscale pentru asigurare facultativă de sănătate a salariaților, aprobarea cuantumului plăților de supraveghere a menținerii condițiilor de certificare a Autorității Aeronautice Civile, situația din diverse ramuri ale economiei naționale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: