image
Sursa foto: gov.md

MAEIE apreciază sprijinul UE de a acorda 140 de milioane de euro statelor din Parteneriatul Estic pentru lupta cu Covid-19

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene apreciază sprijinul Uniunii Europene și anunță că autoritățile RM vor coopera îndeaproape cu instituțiile europene și cu Organizația Mondială a Sănătății pentru a valorifica ajutorul oferit de Comisia Europeană pentru a reduce impactul crizei coronavirusului.

Reacția MAEIE vine după ce luni, 30 martie, Comisia Europeană a decis să realoce 140 de milioane de euro pentru necesitățile urgente ale R. Moldova și a celorlalte state membre ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina). Totodată, Comisia a decis redirecționarea a 700 de milioane de euro pentru a reduce efectele socio-economice ale epidemiei de COVID-19 în Vecinătatea Estică. Banii vor fi folosiți pentru achiziția de echipamente medicale și echipamente de protecție, precum ventilatoare, truse de laborator, măști, ochelari de protecție, halate și costume de siguranță.

De asemenea, o parte din bani vor fi alocați pentru pregătirea personalului medical și de urgență sau sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii. „Suntem în criză, iar nevoile de multe ori ne depășesc resursele. Dar asta nu este o scuză pentru a uita de vecinii noștri care nu sunt în Uniunea Europeană și pentru care trecerea prin această criză va fi poate chiar mai grea” a menționat deputatul european Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova.

MAEIE a calificat ajutorul oferit pentru atenuarea impactului socio-economic al crizei coronavirusului drept „o expresie a priorității acordate de Uniunea Europeană țărilor din Parteneriatul Estic”.

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene exprimă în acest context aprecierea înaltă pentru sprijinul acordat de UE și statele sale membre pentru a susține Republica Moldova în acțiunile sale concertate pentru combaterea pandemiei atît pe dimensiunea medicală, cît și pe palierul politicilor necesare a fi întreprinse pentru diminuarea consecințelor asupra economiei, a păturilor social vulnerabile și a creșterii economice per ansamblu.

Autoritățile Republicii Moldova vor coopera îndeaproape cu instituțiile europene vizate și cu Organizația Mondială a Sănătății astfel încît asistența UE să fie valorificată cît mai eficient în beneficiul cetățenilor”, se spune într-un comunicat afișat pe site-ul instituției.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: