image
Sursa foto: jurnal.md

Patru persoane au înșelat 33 de agricultori și s-au căpătuit cu 6,7 mil.de lei; Acum riscă până la 15 ani de detenție

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu ofițerii de urmărire penală din cadrul Direcției Generale Urmărire Penală ale IGP, cu suportul INI, au terminat urmărirea penală prin documentarea activității ilicite a unui grup criminal organizat, specializat în comiterea escrocheriilor cu produse agricole de la 33 de producători din toată republica, în valoare de peste 6,7 milioane lei.

Membrii grupului criminal organizat, preluând activitatea unei companii cu istoric economic pozitiv, contractau fictiv producătorii agricoli, pe care îi amegeau, promițându-le că le va achita marfa, dar acest lucru nu se întâmpla. Acțiunile criminale au avut loc în perioada anilor 2019-2020.

Urmărirea penală a fost începută în toamna anului 2020. În rezultatul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigații, a  apărut necesitatea efectuării a 17 percheziții, soldate cu ridicarea de documente, înscrisuri, suporturi electronice, telefoane, ștampile, acte false și reținerea a șapte persoane. Procurorii au stabilit că trei din aceste persoane aveau rol de executori și nu cunoșteau scopul angajatorilor. Aceștia au fost eliberați.

În cadrul urmăririi penale, au fost puse sub sechestru bunuri în valoare de aproximativ un milion de lei.

Recent, urmărirea penală a fost terminată și dosarul a fost expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond. Persoanele sunt învinuite de comiterea escrocheriei în proporţii deosebit de mari, trei din ele fiind în arest preventiv, iar a patra – în arest la domiciliu.

Dacă li se va demonstra vinovăția, persoanele riscă detenție pe un termen de la 7 la 15 ani. 

În context, oamenii legii îndeamnă producătorii agricoli, dar și alți cetățeni, să fie prudenți la încheierea tranzacțiilor care creează aparențe avantajoase, ca să nu cadă pradă escrocilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: