image
Sursa foto: jurnal.md

Scandal la cariera din Micăuți: Slusari și Carp au cerut stoparea lucrărilor; Ce s-a întâmplat după ce deputații au plecat

A fost scandal astăzi la cariera din Micăuți. Un deputat PAS și unul de la Platforma DA au mers acolo și au cerut ca lucrările de extracție să fie stopate, deoarece au loc ilegal. Ajunși la fața locului, reprezentanții Inspectoratului pentru Protecția Mediului au spus că teritoriul carierei va fi sigilat astăzi, iar lucrările vor fi oprite. Numai că, după plecarea acestora, muncitorii au reluat extragerea piatrei. În cele din urmă, au fost sigilate doar mașinile de lucru, nu și intrările pe teritoriu.

Deputații Alexandru Slusari și Lilian Carp au venit dis-de-dimineață la cariera de piatră din Micăuți. Ajunși acolo, ei au chemat responsabilii de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului și ofițerul de poliție responsabil de acel sector, pentru a-i soma pe muncitori să înceteze lucrările. Administratorul carierei nu era de găsit.

„Noi nu odată am ridicat această problemă în cadrul Comisiei de anchetă de câteva ori am cerut să fie oprite aici lucrările, însă datorită faptului că această carieră este controlată de Nichiforciuc și Andronache, toate autoritățile sau făcut mute și surde - s-a strâns o mulțime de documente cu toate acestea, băieții într-o veselie continuau să scoată zăcăminte care aparțin cetățenilor Repubulicii Moldova”, a declarat Alexandru Slusari.

La cariera din Micăuți, s-a muncit intes în ultima vreme. Deoarece cazul a devenit unul de rezonanță, pietrișul era extras noaptea. Asta chiar dacă există documente din care rezultă că acest lucru este ilegal.

„Au fost constate multiple încălcări ale legislației cum ar fi lipsa proiectului, lipsa evaluării zăcămintelor, faptul că lucrările aveau loc pe teritoriul autorităților publice locale, la terenuri nu a fost schimbată destinația, se extrage piatra de la terenul agricol”, a adăugat Slusari.

Abia astăzi cei de la Protecția Mediului ne-au asigurat că vor sigila teritoriul, deși sesizări referitoare la activitatea ilegală a carierei au început să apară încă în luna august 2020. Acum, aceștia își explică inacțiunea prin condițiile meteo nefavorabile și pandemia de Covid 19.

„În luna septembrie deja aveam multe cazuri de Covid 19 chiar și eu am fost infectat, deci această perioadă a fost complicată, am revenit în luna decembrie, dar erau condițiile meteo nefavorabile. Nu a fost posibil de efectuat toate măsurările. Vă dați bine seama că acesta este un teritoriu destul de mare”, spune șeful adjunct al Inspectoratul Pentru Protecția Mediului, Victor Dumneanu.

Atâta timp cât pe teritoriul carierei s-au aflat responsabilii de la Protecția Mediului, lucrările au fost sistate. La un moment dat aceștia s-au dus să aducă sigiliul, deoarece veniseră fără el, așa că muncitorii au urcat în camioane și au continuat să extragă piatră.

Din acest moment situația a devenit tensionată, chiar dacă la fața locului era și inspectorul de sector.

Muncitorii sunt împotriva sistării activității carierei, deoarece rămân fără salariu chiar în ajunul Paștelui.

În cele din urmă, au revenit responsabilii de la Prtecția Mediului, dar nu au sigilat teritoriul așa cum spuneau anterior, ci numai mașinile muncitorilor, ne-a spus deputatul Alexandru Slusari.

Anterior, membrii Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile au sesizat că de la cariera de la Micăuți au fost extrase peste 1,4 milioane de metri cubi de zăcăminte minerale, valoarea prejudiciului fiind estimat la 684 de milioane de lei.

I-am contactat pentru reacții pe cei doi deputați vizați, Egeniu Nichiforciuc și Vladimir Adronachi. Cel din urmă nu ne-a răspuns. În schimb, Nichiforciuc ne-a transmis un mesaj în care ne-a explicat că nu are nicio legătură cu această carieră.

„Nu am fost și nici nu sunt proprietar al acestei cariere. Înțeleg disperarea deputatului pe care l-ați numit, căci se apropie alegerile și el nu știe cu ce să mai iasă în evidență. Totodată, i-aș sugera să se ocupe cu probleme serioase, nu să inventeze probleme acolo unde nu sunt”, a spus acesta.

Mai mult, Nichiforciuc l-a amenințat pe Slusari cu un proces în judecată.

Pentru că nu l-am găsit astăzi pe administratorul carierei de la Micăuți, Veaceslav Timotin, l-am telefonat pe avocatul acestuia, care spune că activitatea carierei este legală din toate punctele de vedere.

„Activitatea carierei de la Micăuți este perfect legală. Iar acțiunile domnilor deputați sunt mai mult decât ilegale, ori în competența acestora nu intră asemenea acțiuni”, a comentat avocatul Andrei Iosip.

Potrivit Procuraturii Generale, în baza investigațiilor efectuate de procurori, dar și a materialelor de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului, la 10 martie a fost inițiat o cauză penală pe faptul ”delapidării averii străine în proporții deosebit de mari” și ”abuzului în serviciu”. Dosarul este instrumentat de un grup de procurori din cadrul Procuraturii Generale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: