image
Sursa foto: ld.md

Igor Munteanu: Ce stă în spatele armoniei suspecte între PSRM şi Pro-Moldova

Deputatul Igor Munteanu califică drept populiste inițiativele anunțate astăzi de PSRM și de Pro Moldova, de realocare a banilor pentru partide în lupta cu COVID-19 și de micșorare a salariilor demnitarilor, cu același scop.

După parada halucinantă a Humvee-urilor cu mitraliere grele de ieri, 24 martie, sub conducerea genialului ministru al apărării, Pânzari, astăzi publicul este emoționat până la lacrimi de o nouă paradă, cea a populiștilor pe linie de partid. Pe scurt, două grupuri politice, Pro-Moldova și PSRM, puternic îndrăgostite de finanțările ilicite din offshoruri, declară într-un glas că își doresc să renunțe astăzi la finanțările de la stat, oferindu-le cu generozitate pentru nevoile stării de urgență. Fascinantă dărnicia asta! Ar trebui să ne întrebăm însă ce stă în spatele acestei armonii suspecte.
Să punem lucrurile în context:
1. Procuratura nu a încheiat ancheta în dosarul Bahamas, care implică în această schemă capete de vază ale PSRM. Aceștia cred că mișcarea lor cu fondurile ar neutraliza criticile și ar spăla urmele.
2. Unii deputați PD și ex-deputați PD sunt la un pas de ridicarea imunității, astfel, „elegia dulce” pe tema donației fondurilor politice e o bună formă de a câștiga timp pentru cei de la Pro-Moldova.
3. Nu se știe de câte fonduri are nevoie Comisia pentru Situații Excepționale în perioada stării de urgență. Lipsa transparenței în deciziile acestei Comisii, dar și ambiția acesteia de a înlocui și Parlamentul, crează o gravă problemă de legalitate.
4. Așa-zișii filantropi de la PSRM/Pro-Moldova sugerează că și-ar dori să doneze circa 100 de milioane de lei și li se pare că asta dă bine la public. Dar oare de ce nu pun în discuție acești filistini cei 280 de milioane de lei, pierduți de RM pentru procesele disputate la CEDO? Nu spun nimic nici de zecile de milioane de lei încăpușate în fondurile de caritate fără bugete transparente pe linie de partid, oare de ce?
5. Și bugetul de 35 de milioane de lei, alocat pentru președintele Igor Dodon, este un lux inutil de care ne-am putea dispensa, ca și de multe alte instituții absolut inutile, agenții de reglementare ale căror directori încasează lunar ca 92.000 de lei lunar. Guleati tak guleati.
6. Actuala majoritate a băgat în bugetul pe anul 2020 cca 10 miliarde de lei din credite și ajutoare externe, care, mai ales în condiții de criză globală, nu au nicio șansă să ajungă în RM. În 3 luni de zile, bugetul nu va primi din taxe și impozite cel puțin 4 miliarde de lei, creând o gaură bugetară apocaliptică în finanțele publice. Și, în loc de a aborda sistemic această provocare, PSRM vorbește despre „atribuția” Comisiei pentru situații excepționale de a face modificări prin derogare la legi, pe donația acestor partide?!
7. Din nou, Procuratura nu a încheiat de fapt niciun dosar de rezonanță în ultimii 4 ani, iar ARBI nu a confiscat niciun ban din averile marilor corupți, cei care au devalizat 3 bănci sistemice, de cca 2,6 mlrd $, conform KROLL. Procuratura nu a încheiat și nici nu a confiscat niciun ban de la grupurile criminale organizate, care au obținut drepturi concesionale asupra unor obiective de infrastructură critică națională, prin concursuri fraudate și abuz de încredere. Acești bani ar fi trebuit să fie alocați pentru compensarea pierderilor suferite de sectorul privat în 2020, dar și pentru construcția de spitale moderne, achiziționarea de ugență a echipamentului de oxigenare/ventilare, truse medicale, materiale sanitare, dezinfectante, necesare celor care mor azi cu zile în spitale.
În bugetul public pe anul 2020 nu se ajung foarte mulți bani. Motivele sunt variate, dar este clar că legea bugetului trebuie să fie de urgență rectificată de Parlament, iar cheltuielile sectorului public trebuie să fie temeinic așezate cu picioarele pe pământ. Aceste săgeți populiste nu sunt nici bine gândite și nici nu asigură nevoile minime de care are nevoie RM, în pragul acestei grave probleme de securitate națională. Nu avem nevoie de parade și circ, ci de oameni de stat, de maturitate la luarea deciziilor și de onestitate. Politicienii cu prea multe frământări pe linie de buget ar trebui să nu uite un cunoscut dicton latin: „Medice, cura te ipsum”, sau pe românește - Doctore, vindecă-te pe tine însuţi!”

Igor Munteanu

Noutăţile partenerilor

comentarii: