image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

„Cod roșu” de Covid în municipiul Chișinău: Autoritățile cer implicarea instituțiilor medicale private în gestionarea crizei

Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău a luat act de raportul prezentat de Centrul de Sănătate Publică Chișinău referitor la situația epidemiologică și creșterea numărului de cazuri de infecții cu Coornavirus. Ca rezultat comisia a decis să ceară Direcției generale asistență socială și sănătate să extindă la capacitate maximă spațiile medicale disponibile și numărul de paturi în spitalele clinice municipale pentru pacienții cu infecția Covid.

Autoritățile municipale solicită Comisiei extraordinare de sănătate publică să ceară de la Guvern, de la Agenția de Achiziții Publice, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate aparate suplimentare de radiologie, aparate de ventilare artificială, concentratoare de oxigen necesare spitalelor din municipiul Chișinău.

Comisia extraordinară de sănătate publică a mai decis să ceară Comisiei naționale implicarea instituţiilor medicale private în gestionarea pandemiei.

Și anume, să ofere în folosință temporară echipamentul medical şi aparatele de ventilare artificială, monitoarele pentru monitorizarea funcțiilor vitale, generatoarele de oxigen și alte echipamente disponibile necesare pentru tratarea infecției de Covid. Totodată să solicite ca administrația instituțiilor private să detașeze parțial personalul medical, conform legislației, către spitalele clinice municipale pentru acordarea asistenţei medicale pacienţilor internați cu Covid

Astfel autoritățile municipale cer includerea spitalelor private în circuitul de acordare a asistenţei medicale spitalicești pentru pacienţii din municipiul Chişinău contaminați cu noul Coronavirus.

Amintim că în spitalele strategice din municipiul Chișinău sunt 1037 de paturi, dintre care 870 pentru adulți și 203 pentru copii. În contextul prognozelor făcute de către specialiști, care prevăd o creștere a numărului de cazuri de infectați de Covid, atât la nivel local, cât și național, municipalitatea a extins pe 9 octombrie numărul de locuri în spitalele din Chișinău cu peste 300 de paturi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: