Programul de guvernare a suferit mai multe modificări. Au fost eliminate din programul guvernului trecut măsurile care au fost deja adoptate și au fost incluse măsuri noi, aferente anului în curs.

Într-o postare pe Facebook, Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului, a precizat că „au fost scoase o mare parte dintre angajamentele asumate si deja realizate in trei luni de guvernare si adaugate noi masuri pe termen scurt”.

„Lista ministrilor, la fel, este gata. Urmeaza sa fie aprobate in aceasta dimineata in Biroul executiv de conducere al PNL si depuse astazi la Parlament. Este prima zi din restul zilelor necesare pentru declanșarea alegerilor anticipate”, a mai scris Dancă.

Ce prevede noul program de guvernare

Conform surselor citate, noul program de guvernare prevede finalizarea proiectului de lege privind desființarea Secției Speciale pentru investigarea magistraților și constituirea unui grup de lucru la nivelul Ministerului Justiției pentru modificarea Codurilor Penale.

De asemenea este prevăzut un nou program de investiții pentru comunitățile locale, un plan strategic în agricultură pentru fermele de familie și acordarea licențelor 5G.

Programul de guvernare prezentat astăzi cuprinde și un nou program RABLA pentru 60 000 de tichete.

În ședința PNL, Ludovic Orban le-a transmis colegilor că obiectivul principal sunt anticipatele și că liberalii vor mai avea „încă două programe de guvernare”.

Strategia PSD pentru blocarea anticipatelor

Deși în interiorul PSD părerile sunt împărțite cu privire la declanșarea anticipatelor, social democrații își doresc tergiversarea procedurii parlamentare astfel încât votul pentru învestirea celor două guverne care ar trebui respinse pentru a se ajunge la anticipate, să dureze cât mai mult.

În acest sens, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat deja că luni va depune o sesizare la CCR în legătură cu desemnerea lui Ludovic Orban de președintele Klaus Iohannis, după ce Orban a fost demis de Parlament prin moțiune de cenzură.

Strategia social democraților în legătură cu declanșarea anticipatelor și procedura parlamentară este discutată luni, într-o ședință a Comitetului Executiv.

Lista miniștrilor propuși în Guvernul Orban 2

Prim-ministru Ludovic Orban

Viceprim-ministru Raluca Turcan

Ministrul Educației și Cercetării Monica Anisie

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Virgil Popescu

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu

Ministrul Apărării Nicolae Ciucă

Ministrul Muncii și Protecției Sociale Violeta Alexandru

Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației Ion Ștefan

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Costel Alexe

Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor Lucian Bode

Ministrul Finanțelor Publice Florin Cîțu

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Adrian Oros

Ministrul Sănătății Victor Costache

Ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela

Ministrul Fondurilor Europene Ioan-Marcel Boloș

Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu

Ministrul Tineretului și Sportului Ionuț Stroe.