image
Sursa foto: Joe Raedle/ Getty Images

Administrația lui Donald Trump nu-i permite lui Joe Biden să primească mesajele de la liderii mondiali

Un teanc de mesaje de la lideri din afara SUA către președintele ales Joe Biden stau pe masa Departamentului de Stat, însă administrația Trump îl împiedică să le acceseze, potrivit oficialilor din Departament care sunt familiari cu mesajele, transmite CNN, citat de digi24.ro.

În mod tradițional, Departamentul de Stat sprijină toată comunicarea pentru președintele-ales, motiv pentru care multe țări au început să trimită mesaje către Stat în weekend. Însă Biden neputând accesa resursele Departamentului de Stat din cauza administrației Trump, pentru că Donald Trump refuză să accepte victoria lui Biden, zeci de mesaje nu au fost primite.

Echipa lui Biden este în legătură cu guvernele din afară fără implicarea Departamentului de Stat, și a avut mai multe convorbiri cu lideri, inclusiv cancelarul german Angela Merkel și premierul Canadei, Justin Trudeau. Însă ei operează fără sprijinul logistic și de traducere pe care centrul de operațiuni al Departamentului de Stat îl oferă.

„Ar prefera să folosească resursele Departamentului de Stat”, a declarat o sursă familiară cu situația, care nota că echipa lui Biden trebuie să gestioneze provocarea neașteptată de a facilita aceste convorbiri.

Nu numai că Biden este blocat de către Departamentul de Stat de la a primi mesaje și asistență pentru pregătirea convorbirilor telefonice, marți, secretarul de stat Mike Pompeo a refuzat să recunoască victoria lui Biden, spunând că “va fi o tranziție lină către o a doua administrație Trump”, stârnind furie și agitând diplomați.

Biden este blocat și de la a primi aceleași informările zilnice pe care le primește președintele Trump, iar dacă administrația actuală continuă să blocheze o tranziție tipică aproape de Ziua Inaugurării de pe 20 ianuarie, există îngrijorări că administrația Biden va rămâne în urmă în ziua în care va prelua mandatul.

Liderii străini au început să-și dea seama că Statul nu îi poate pune în legătură cu președintele-ales iar echipele lor au apelat la diplomați din era Obama pentru asistența despre cum să trimită mesaje de felicitări echipei Biden, au declarat surse pentru CNN. Unele guverne străine cred că navighează un labirint nefamiliar, au declarat diplomați străini pentru CNN.

Convorbirile care au loc acum nu sunt foarte sensibile, și chiar în perioada unei tranziții fără cusur sunt derulate în mod normal pe linii sigure, au explicat mai multe surse.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: