image
Sursa foto: Jurnal.md

CSJ a decis că demolarea cinematografului Gaudeamus este legală

Demolarea cinematografului Gaudeamus din Chișinău este legală. Curtea Supremă de Justiție a respins recursul primarului general al municipiului Chișinău în procesul cu firma Cristivlad SA privind legalitatea demolării cinematografului. Decizia este irevocabilă.

Lucrările de desființare a construcției au fost autorizate în 2016 și 2018. Prima a devenit obiectul unui contencios administrativ, acțiune care a fost respinsă de Judecătoria Chișinău. După ce au început lucrările de demolare, viceprimarul de atunci, Nistor Grozavu, a emis o autorizație de desființare a lucrărilor de demolare. Au urmat mai multe dispoziții de revocare a lucrărilor de demolare, ca urmare a mai multor proteste ale societății civile.

Colegiul civil comercial și contencios administrativ lărgit al CSJ a conchis că nu au fost administrate mijloace de probă ce ar demonstra depistarea unor nereguli din partea SA Cristivlad la demolarea fostului cinematograf. Respectiv, emiterea dispoziției nr. 472-d din 11 iunie 2018 îmbracă forma unui act administrativ arbitrar, fără a fi întemeiat pe norme legale, iar drept consecință este ilegal.

SA Cristivlad deține cu drept de proprietate clădirea fostului cinematograf „Gaudeamus” din anul 2004. Din anul 2011, a devenit proprietar și al terenului aferent acestei construcții. În legătură cu faptul că cinematograful a devenit nerentabil, proprietarul a decis demolarea acestuia cu scopul construirii unui nou imobil, transmite IPN.

Noutăţile partenerilor

comentarii: