image
Sursa foto: poză simbol

Scandal la o grădiniță din capitală: O educatoare ar fi cerut de la părinți câte 1200 de lei, inclusiv pentru un televizor

O educatoare din cadrul grădiniței nr. 158 din Chișinău ar fi cerut de la părinți câte 1200 de lei pentru modernizare, inclusiv cumpărarea unui televizor. Directorul instituției afirmă că nu știe nimic despre colectări. Reprezentanții Primăriei promit că în scurt timp va fi creată o echipă de investigație, care să vadă ce se întâmplă în această grădiniță din sectorul Buiucani.

Informația despre colectarea banilor, câte 1200 de lei de la fiecare părinte, am găsit-o în mesajele din cadrul unui grup de comunicare intern. Educatoarea grupei nr.7 a grădiniței nr.158 scrie că o parte din banii adunați va merge la reparația vestiarului și a bucătăriei, iar altă parte - la procurarea unui televizor.

Am mers la grădinița cu pricina, a cărei director este Natalia Alexei. Ea afirmă că nu cunoaște nimic despre colectări. Aceasta susține că va iniția o anchetă internă, dacă se va constata că banii au fost adunați ilegal.

NATALIA ALEXEI, director grădinița nr. 158, Chișinău: "Eu am să chem părinții și vom vedea ce fel de colectări s-au făcut, dar cu mine cu nu s-a coordonat nimic. Lucrări de reparație se fac, dar le face muncitorul nostru, la niște țevi de apă, robinetul de la bucătărie, care este procurat de bugetul instituției. - Deci, nu cunoașteți că de la părinți s-au cerut anumite sume de bani? - Nu! Desigur că nu."

Potrivit Nataliei Alexei, statutul Asociației Obștești nu permite alte colectări de bani. Educatoarea grupei are altă versiune. Ina Rusu ne-a declarat că inițiativa colectării banilor aparține nu ei, ci prinților, care au copii în grupa nr. 7.

INA RUSU, educatoare grupa 7, grădinița nr. 158, Chișinău: "A fost insistența părinților că au văzut care este situația. Nu cred că am o legătură directă cu asta. Asta a fost în concordanță cu comitetul părintesc, eu doar am informat despre decizie, nu s-a impus la nimeni nimic."

Reprezentantul părinților care au copii în această grupă, Oxana Zubcu, afirmă că de această dată, colectările s-au făcut într-o formulă neoficială.

OXANA ZUBCU, reprezentant Comitetul părinților, grădinița nr.158, Chișinău: "Această situație a fost mai grăbită, din cauza că noi părinții așa am vrut. Prin Asociație era să dureze mai mult și să coste mai mult. Noi am preferat să facem asta cât mai curând posibil, pentru că copii noștri acolo mănâncă. - Dar banii nu s-au adunat prin Asociație acum? - Acum, nu. Asta a fost dorința strict a noastră, prin care noi am făcut un act e binefacere pentru copiii noștri. Atât."

Colectările de bani în grădinițe sunt ilegale, reamintește șeful adjunct al Direcției generale educație a municipiului Chișinău, Andrei Pavaloi.

Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției educație: "Chiar și atunci când dai tu bani sau ți se solicită bani, ambele persoane sunt pasibile de răspundere. Noi avem foarte multe situații când în cadrul ședințelor cu părinții, aceștia vin cu propuneri de care doriți ascunzându-se după interesul copilului. Dacă sursele financiare au fost transmise ilegal, atunci este o ilegalitate, dar urmează să fie desfășurată o anchetă. Colectați ilegal asta înseamnă înafara Asociației de părinți."

Grădinița nr. 158 din Chișinău a mai fost vizată în situații similare, acum câțiva ani, când fosta conducere era acuzată de perceperea ilegală de taxe. Atunci, administrația a negat acuzațiile, susținând că părinții plătesc numai câte 20 de lei pe an în Fondul instituției.

Noutăţile partenerilor

comentarii: