image
Sursa foto: Jurnal.md

SONDAJ // Circa 70 la sută consideră că RM merge într-o direcție greșită; Sărăcia, prețurile mari, în topul îngrijorărilor

Majoritatea cetăţenilor din Republica Moldova (69%) consideră că evenimentele din RM se desfăşoară într-o direcţie incorectă. În acelaşi timp, 61% consideră că reformele așa cum au fost demarate de autorități nu sunt suficiente. Pentru 30% din populație veniturile disponibile nu le ajunge nici pentru strictul necesar și doar 35% reușesc să se descurce în situația respectivă. Sunt rezultate ale sondajului Vox Populi - august 2020 „Stratificarea socială în Republica Moldova după trei decenii de independență”, transmite IPN.

Doar 2% din populație consideră că sunt asigurați economic. 10% consideră că nu duc lipsuri și își permit anumite bunuri; 27% se poziționează mai aproape de stratul de mijloc, iar 58% se autoidentifică cu structurile sociale vulnerabile Specialiştii menţionează că rezultatele studiului confirmă, încă o dată, faptul că, în lipsa unei clase de mijloc înstărite, societatea moldovenească rămâne a fi una vulnerabilă și instabilă.

,,Diferențierea, inegalitatea socială, lipsa echității sociale, pierderea încrederii în ziua de mâine, prețuri înalte la produse alimentare și servicii comunale, sărăcia absolută, nivelul scăzut al calității vieții, șomajul, sistemul de pensionare inechitabil”, sunt aspectele negative pe care le-au menţionat 36,9% din respondenţi.

Totodată, 79% dintre respondenți apreciază negativ schimbările care s-au produs în reformarea sistemului justiției, 68% – în sfera economică, 65% – în sistemul de pensii, 65% – în sistemul bancar, 64% – în soluționarea conflictului transnistrean.

32% din respondenţii au menţionat că printre aspectele pozitive care i-au marcat pe parcursul anilor de independenţă se numără deschiderea hotarelor, semnarea Acordului de Asociere cu UE, introducerea regimului liberalizat de vize. Cele mai pozitive schimbări au fost sesizate în domeniul culturii, în activitatea autorităților publice locale, în educație și politica externă.      

Victor Mocanu, preşedintele Asociaţiei Sociologilor din Republica Moldova, spune că ceea ce nu permite dezvoltării social economice a ţării este lipsa locurilor de muncă pentru ca cetăţenii să îşi poată întreţine familiile şi să aibă un trai decent, starea rea a drumurilor, calitatea proastă a apei. ,,Este greu de spus peste cât timp va fi o situaţie mai bună pentru că totul depinde, în ultimă instanţă, de coeziunea socială”, a adăugat sociologul.

Sondajul Vox Populi - august 2020 „Stratificarea socială în Republica Moldova după trei decenii de independență” a fost realizat în perioada 5-20 august, pe un eșantion de 1191 de respondenți din 83 de localități.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: