image
Sursa foto: cbc.ca

Avertismentul experților: Catedrala Notre-Dame din Paris riscă să se prăbușească

Catedrala Notre-Dame din Paris, devastată de un incendiu violent, luni seara, a rezistat flăcărilor puternice care au provocat prăbușirea unei turle și a acoperișului. Cauza incendiului de la Notre-Dame nu este cunoscută deocamdată, dar procurorii francezi spun că, cel mai probabil, focul a izbucnit accidental. Deși pompierii au reușit să stingă incendiul după mai bine de 16 ore, edificiul istoric vizitat de peste 12 milioane de turiști anual nu este încă în afara pericolului, relatează Business Insider.

Întreaga structură din lemn a Catedralei Notre-Dame a absobit cantități uriașe din apa folosită de pompieri pentru a stinge flăcările. Franck Riester, ministrul francez al Culturii, a declarat că încă mai există riscuri. „Structura principală a clădirii a fost salvată, dar încă este foarte instabilă. Seara trecută, după cum am văzut, două treimi din acoperiș au ars, o turlă s-a prăbușit în interiorul catedralei.”

Riester a adăugat că brigada de pompieri și arhitecții sunt acum îngrijorați de cum va rezista structura catedralei, îmbibată cu apă. „Totul este foarte fragil, iar clădirea este construită cu multă finețe, astfel încât dacă o parte din ea s-ar prăbuși, ar fi afectată întreaga construcție”, a spus acesta.

Philippe Charlier, directorul Departamentului de Cercetare și Educație al Muzeului Quai Branly-Jacques Chirac, a explicat de ce ministrul Culturii spune că „situația este precară”, scrie Digi24.

„Lemnul din care este realizată clădirea s-a uscat în decursul a 800 de ani și, drept urmare, este ușor. Acum, tot acest lemn s-a îmbimbat cu apă. Toate structurile lemnoase sunt complet udate, iar pereții nu sunt construiți pentru suporta o greutate atât de mare. Există riscul ca pereții să se crape, iar atunci întreaga clădire s-ar prăbuși, din cauza greutății pe care o are lemnul plin cu apă”, a explicat Charlier.

Lemnul își poate dubla greutatea atunci când este ud, iar lemnul vechi, cum este cel din care este construită Catedrala Notre-Dame, „absoare apa ca un burete”, a mai adăugat acesta.

Poliția încă încearcă să afle cauza incendiului de la Notre-Dame, iar prima ipoteză este că flăcările au izbucnit într-o zonă în care se făceau lucrări de renovare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: