image
Sursa foto: foto simbol

VIDEO: Timp de șase decenii croșetează adevărate opere de artă

Nu avea nici 13 ani când a început a croșeta și tot atunci a făcut primii săi bani după ce a croșetat peste 50 de prosoape pentru o nuntă mare din satul său. Au trecut 60 de ani de atunci și am găsit-o tot croșetând. Vorbim despre Maria Pruteanu din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca. Femeia a confecționat, de-a lungul anilor, sute de lucrări, iar acum, din păcate, nu are cui transmite îndeletnicirea sa.

„Eu croșetez din clasa a VI-a. Aveam o vecină Raia și ne duceam la șezătoare. Acolo erau multe fete. Știți cum se făceau în trecut șezătorile. Acum nu se mai fac, din păcate, că tinerii nu mai au nevoie de șezători", ne spune Maria Pruteanu, meșter popular din Sadaclia.

Primii bani i-a făcut tot din croșetat. Mătușa Maria își amintește cum a croșetat atunci prosoapele pentru o nunta din sat: „Terminam clasa a VII-a. Am croșetat 56 de prosoape, câte două la prosop. Am câștigat primii bani și mama a fost foarte bucuroasă. Am crescut fără tata. Mama ne-a crescut singură pe cinci copii, două fete și trei băieți."

O perioadă a renunțat la croșetat, iar în anul 2000, când copiii au plecat peste hotare și i-au lăsat în grijă nepoții, bunica Maria a revenit la pasiunea sa. „Vlad avea 9 ani, Mașa avea un an și ceva și Stasic avea 9 luni. Mi-o adus pe toți mititei. S-au dus fetele după graniță, am rămas eu cu nepoții. Atunci am început în serios să fac horboțică. Mă așezam jos lângă sobă, jos puneam o plapumă și ei se jucau cu bobinele, încâlceau ața. Așa am început a lucra iar, a face fețe de masă și la comandă, dar și pentru mine."

Dacă în trecut fetele făceau coadă la poarta femeii pentru a învăța cum se croșetează, astăzi la poartă nu mai vine nimeni. Tinerii au alte preocupări, regretă mătușa Maria. „Noaptea coc pâine. Vă închipuiți? E liniște toți dorm, satul doarme, iar eu coc. Îmi place să muncesc. Nu mă oprește nimeni...”, spune meșterița.

Citeşte mai mult despre

comentarii: