image
Sursa foto: jurnal.md

Acțiune a veteranilor în Zona de Securitate; Au avertizat votanții transnistreni să nu-și dea votul pentru bani

Grupuri de veterani ai războiului de pe Nistru, au organizat azi un marș de protest în cadrul căruia s-au deplasat la posturile militare de control instalate de autoritățile neconstituționale de la Tiraspol și le-au înmânat câte un demers în care au atenționat locuitorii din regiunea transnistreană să se abțină duminică să vină să-și dea votul contra unor sume de bani, așa cum s-a întâmplat la alegerile din 2016 și la scrutinul parlamentar precedent.

Amintim că CEC a decis deschiderea a 42 de secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană. La alegerile din 2016 au fost deschise doar 30 de secții de vot. Nu doar consiliul local din satul Hagimus a adoptat o decizie prin care a respins propunerea CEC de a le deschide secții de vot pentru locuitorii din stânga Nistrului, ci și autoritățile din comuna Răscăieți, raionul Ștefan Vodă, satul Gura Bâcului, raionul Anenii Noi și orașul Rezina. Un grup de locuitori din Varnița unde urmează să fie deschise patru secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, au anunțat proteste în ziua de 1 noiembrie. Pe această cale veteranii au ținut să le reamintească oamenilor din regiunea transnistreană că exercitarea votului contra unei plăți reprezintă o infracțiune. Totodată ei au precizat că vor monitoriza cu atenție situația la cele 42 de secții de votare deschise pentru locuitorii din regiunea transnistreană, pentru a nu permite fraudarea alegerilor așa cum s-a întâmplat la alegerile precedente.

„Noi nu vom permite fraudarea alegerilor din către persoanele transportate organizat din raioanele de Est” a menționat combatantul Anatol Macovei.

Veteranii s-au deplasat la posturile militare instalate de Tiraspol pe platoul Cocieri, Coșnița Doroțcaia, Dubăsari Rezina și alte localități din Zona de Securitate.

Un grup de veterani din Șoldănești și Florești s-au deplasat pe podul de la Rezina, la așa numitul post vamal de la capătul acestuia.

„Am transmis reprezentanților de acolo un mesaj adresat cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului. Dorim că pe 1 noiembrie să avem un scrutin democratic, liber, fără transportarea organizată a alegătorilor, fapt care reprezintă o abatere gravă. Nu vrem escaladarea situației, așa cum insinuează cineva, prețuim pacea, știm care-i prețul păcii, am stat la temelia suveranității acestui stat, dorim doar să avem un viitor mai bun și să avem duminică un proces electoral democratic și transparent”, a declarat unul din combatanți, Constantin Covrig.

Amintim că CEC a decis deschiderea a 42 de secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană. La alegerile din 2016 au fost deschise doar 30 de secții de vot. Locuitorii din Hagimus, dar și autoritățile din comuna Răscăieți, raionul Ștefan Vodă, satul Gura Bâcului, raionul Anenii Noi și orașul Rezina au respins propunerea CEC de a deschide aici secții de votare. Deciziile acestora au fost anulate prin instanța de judecată. Un grup de locuitori din Varnița unde urmează să fie deschise patru secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, au anunțat proteste în ziua de 1 noiembrie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: