image
Sursa foto: Profimedia

NASA anunță o „premieră extraordinară”: A lansat misiunea care va studia cele mai misterioase obiecte din univers

NASA a lansat joi o nouă misiune spațială pentru a explora cele mai misterioase obiecte din univers. Imaging X-ray Polarimetry Explorer, sau IXPE, a a fost lansat cu o rachetă Falcon 9 a SpaceX, de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, a anunțat agenția spațială.

Observatorul IXPE, realizat împreună cu Agenția Spațială Italiană, este prima misiune a NASA dedicată măsurării polarizării razelor X de la cele mai misterioase obiecte din univers – rămășițe de supernove, găuri negre supermasive și zeci de alte obiecte cu energie înaltă.

„IXPE reprezintă o nouă premieră extraordinară”, a spus Thomas Zurbuchen, administrator asociat al Direcției de misiuni științifice a NASA.

„Împreună cu partenerii noștri din Italia și din întreaga lume, am adăugat flotei noastre un nou observator spațial care ne va ajuta la înțelegerea universului. Fiecare navă spațială a NASA este aleasă cu grijă pentru a face observații noi, care să permită acumularea de noi informații, iar IXPE ne va arăta universul violent din jurul nostru - cum ar fi stelele care explodează și găurile negre din centrul galaxiilor - în moduri pe care nu am reușit până acum să le vedem”, a adăugat el.

Racheta a fost lansată conform parametrilor, iar observatorul spațial s-a separat de ea după 33 de minute de zbor.

IXPE a intrat pe orbita sa în jurul ecuatorului Pământului la o altitudine de aproximativ 600 de kilometri. La aproximativ 40 de minute de la lansare, operatorii misiunii au primit primele date de telemetrie ale observatorului, notează Digi24.

IXPE are trei telescoape spațiale de ultimă generație, cu detectoare speciale sensibile la polarizare. Polarizarea este o proprietate a luminii care deține indicii despre mediul din care provine aceasta. Noua misiune se bazează descoperirile științifice ale altor telescoape, inclusiv Observatorul de raze X Chandra, telescopul emblematic cu raze X al NASA. Primele operațiuni ușoare ale IXPE sunt programate să înceapă în ianuarie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: