image
Sursa foto: foto simbol

RM: 555 de femei au devenit victime ale violenței în primele nouă luni ale acestui an; Șapte dintre acestea au fost ucise

Inspectoratul General al Poliției vine cu date statistice privind victimele violenței în Republica Moldova în primele nouă luni ale acestui an, în contextul Campaniei Internaționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, marcată în fiecare an în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie.

Potrivit IGP, în primele nouă luni ale acestui an, victime ale infracțiunilor au devenit 555 femei și 152 bărbați, dintre care 55 fete și 13 băieți. Iar șapte femei au fost supuse violențelor fizice, soldate cu moartea.

Conform datelor statistice, în Republic Moldova femeile sunt agresate, cele mai des în cercul familiei. În același timp, violența în familie deseori rămâne în tăcere, nefiind percepută ca o crimă, victima suferind luni sau chiar ani de zile.

În Republica Moldova, campania este organizată pentru al 17-lea an consecutiv, iar mesajul anului 2 019 este Orange the World: Generation Equality Stands against Rape! ceea ce în limba rămână se traduce „Colorează lumea în oranj: Generația Egalității unită împotriva violului.

Începând cu 16 martie 2017, pentru prima dată în Republica Moldova, prin lege a fost instituit ordinul de restricție de urgență, ce presupune o măsură provizorie de protecție a victimei violenței în familie. Această măsură este aplicată doar de poliție ca urmare a evaluării riscurilor în baza completării unui chestionar. Astfel, polițiștii reacționează imediat la apelul persoanei supuse violenței și înlătură agresorul din familie, fără a mai fi necesară intervenția instanțelor de judecată sau cererea obligatorie a victimei.

Actualmente, pentru încălcarea ordonanței de protecție orice agresor riscă încă un dosar penal. Astfel, pentru o acțiune nechibzuită acesta riscă să fie penalizat pe două capete de penalizare, pentru admiterea violenței în familie, precum și pentru încălcarea ordonanței de protecție.

În vederea asigurării protecției victimelor violenței în familie, pe parcursul anului curent, forțele de ordine au eliberat 3255 ordine de restricție de urgență, în privința agresorilor familiali, iar de la începutul instituirii acestei măsuri de protecție au fost eliberate peste 9300 de ordine de restricție de urgență.

Totodată, au fost supravegheate 435 ordonanțe de protecție emise de instanțele judecătorești în privința agresorilor familiali.

În această perioadă, au fost înregistrate 1623 decazuri ce atentează la valorile familiale, dintre care 772 au fost examinate conform Codului penal, iar 851 au fost documentate prin prisma legislației contravenționale. Agresorii fiind 624 bărbați și 83 de femei.

Pentru încălcarea ordinelor de restricție de urgență, 234 agresori au fost sancționați contravențional în baza art. 3181 Cod contravențional, iar pentru încălcarea ordonanței de protecție, Poliția a inițiat 233 cauze penale conform art. 3201 Cod penal.

IGP cu suportul organizaţiile internaţionale cum ar fi Fondul ONU pentru Populaţie și Misiunea OSCE în RM, UN WOMEN, Promo-LEX, dar și alte organizații care aduc un aport considerabil în eradicarea fenomenului violenţei în familie, va desfășura activități de informare, seminare informativ-educaționale, mese rotunde cu autoritățile implicate, dar și alte activități.

Lansată în anul 1991, Campania „16 zile de activism împotriva violenței bazate pe gen" începe pe 25 noiembrie, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii și se termină pe 10 decembrie, de Ziua internațională a drepturilor omului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: