image
Sursa foto: Jurnal.md

Ultima oră: Ucraina a devenit stat-candidat pentru aderare la UE

Ucraina este, oficial, stat-candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Liderii UE, reuniți la Bruxelles, au decis să acorde statutul de candidat pentru Moldova și Ucraina.

Amintim că Ucraina a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană la 28 februarie 2022. Republica Moldova și Georgia au depus cererea de aderare pe 3 martie 2022.

Comisia Europeană și-a emis avizul cu privire la cererile depuse de aceste țări la 17 iunie 2022.

De menționat că orice țară europeană care respectă valorile UE menționate în Tratatul privind Uniunea Europeană și care se angajează să promoveze aceste valori poate solicita să devină membră a UE.

Primul pas este îndeplinirea criteriilor definite în cadrul unei reuniuni a Consiliului European, la Copenhaga în 1993, fiind adesea numite „criteriile de la Copenhaga”: instituții stabile, care să garanteze democrația, statul de drept, drepturile omului și respectarea și protecția minorităților, o economie de piață funcțională, capacitatea de a face față concurenței și forțelor pieței în UE, capacitatea de a-și asuma și de a implementa obligațiile aferente statutului de membru, inclusiv adeziunea la obiectivele uniunii politice, economice și monetare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: