image
Sursa foto: Radio Chișinău

Ambasadorul Lituaniei, la Jurnal TV: „Uniunea Europeană vrea să vadă rezultate concrete ale reformelor”

Uniunea Europeană este lider la capitolul asistenței financiare oferite Republicii Moldova. Valoarea granturilor oferite de Uniunea Europeană până la momentul actual se ridică la 900 de milioane de euro. UE oferă o mulțime de posibilități, dar ca să beneficiezi de ele e nevoie ca și RM să accelereze procesul de implementare a reformelor și a angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere. O declarație în acest sens a fost făcută de ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, Kestutis Kudzmanas, în cadrul emisiunii „O nas”, de la JurnalTV.

Ambasadorul a menționat că Uniunea Europeană manifestă deschidere și este dispusă să ajute RM. Pentru aceasta este nevoie însă ca și autoritățile RM să accelereze procesul de implementare a reformelor.

„Ambele părți și-au asumat niște angajamente atunci când au semnat Acordul de Asociere. Uniunea Europeană și-a asumat obligația de a oferi suport financiar și expertiza necesară care ar ajuta RM să se racordeze la standardele europene, iar autoritățile din RM și-au asumat obligația de a implementa reformele din domeniul justiției, de a întreprinde măsuri de prevenire și combatere a corupției și de a depolitiza instituțiile statului. Dar, deja timp de câțiva ani se simte o încetinire a pașilor făcuți la acest capitol”, a menționat ambasadorul.

El a mai spus că schimbarea frecventă a guvernărilor de la Chișinău contribuie la această stare de lucruri, dar în același timp alegerile fac parte din procesul democratic al oricărui stat. „În perioada Guvernului condus de Maia Sandu am simțit o deschidere în ceea ce privește implementarea reformelor. După schimbarea guvernării, retorica nu s-a schimbat. Și actualele autorități au declarat că sunt dispuse să impulsioneze parcursul european al RM, dar în ceea ce privește reformele asumate, noi ne așteptăm la pași concreți și mai rapizi. De acest lucru ar beneficia în primul rând cetățenii RM”, a spus ambasadorul.

În context el a reiterat sprijinul statului său pentru Republica Moldova și a confirmat disponibilitatea Guvernului lituanian de a oferi asistență și expertiză acolo unde este nevoie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: