image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

CSJ a decis: Igor Dodon, eliberat din arest la domiciliu

Igor Dodon, învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală în dosarul numit generic „punga neagră”, a fost eliberat din arest la domiciliu. Hotărârea a fost pronunțată, astăzi, de judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție.

În continuare, fostul președinte va fi cercetat sub control judiciar și are interdicție de a părăsi țara.

„Prima victorie o avem. Lupta continuă și avem pentru ce lupta”, a declarat Dodon la ieșirea din sediul instanței.

Precizăm că Igor Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost remis spre examinare direct la CSJ, care, potrivit legii, este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de un șef de stat.

Amintim că, pe 18 mai 2020, deputatul Iurie Reniță a publicat imagini video în care apare Igor Dodon, căruia Plahotniuc îi întinde o pungă neagră. Procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat, la un an de la apariția imaginilor cu punga neagră, că nu există suficiente probe pentru inculparea lui Dodon, iar în octombrie 2020, Judecătoria Chișinău a lăsat în vigoare ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale în baza imaginilor făcute publice de Reniță.

Potrivit anchetei, Dodon ar fi pretins și ar fi acceptat de la Plahotniuc de la 600.000 până la 1.000.000 de dolari. Suma menționată ar fi fost cerută pentru achitarea cheltuielilor curente ale PSRM.

Noutăţile partenerilor

comentarii: