image
Sursa foto: Agerpres / EPA / HAYOUNG JEON

Angela Merkel, apel disperat: Dacă va fi ultimul Crăciun cu bunicii noștri, atunci sigur am făcut ceva greșit

Cancelarul german Angela Merkel a făcut apel, într-un discurs plin de emoție, la respectarea restricţiilor și a măsurilor de distanțare înainte de sărbători, pentru ca numărul cazurilorde coronavirus să nu scape și mai mult de sub control. Ea a îndemnat la introducerea de noi restricţii până la mijlocul lui ianuarie pe întreg teritoriul Germaniei, unde măsurile existente s-au dovedit insuficiente pentru a limita numărul de contaminări cu noul tip de coronavirus, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Numărul contactelor” între persoane „este prea ridicat, reducerea numărului de contacte este insuficientă”, a declarat Angela Merkel miercuri, în Camera Deputaţilor.

Cancelarul federal consideră justificate propunerile unui grup de experţi ce vizează închiderea, cel mai târziu între Crăciun şi mijlocul lui ianuarie, a tuturor magazinelor nealimentare şi a şcolilor.

Angela Merkel i-a îndemnat de asemenea pe germani să reducă la minim contactele sociale până de sărbători, evocând posibilitatea de a devansa începutul vacanţei şcolare.

„Trebuie să facem tot posibilul” pentru a evita „o avansare exponenţială” a numărului de cazuri, a declarat Merkel.

Germania a înregistrat în ultimele 24 de ore 590 de decese cauzate de COVID-19, un număr record.

După ce a fost salutată pentru modul în care a gestionat pandemia în timpul primul val, îm primăvară, Germania se confruntă cu mari probleme în faţa valului doi.

Creşterea rapidă a numărului de cazuri a fost oprită prin închiderea unor sectoare ale alimentaţiei publice, culturii şi sportului la începutul lui noiembrie, însă numărul de contaminări zilnice se menţine la un nivel ridicat. Astfel, Germania înregistrează în jur de 20.000 de noi cazuri de contaminare zilnice, mai multe decât în Franţa, iar numărul de bolnavi aflaţi la terapie intensivă este considerat îngrijorător de către autorităţi.

Guvernul federal şi guvernele de land urmează să discute înainte de Crăciun asupra unor eventuale noi măsuri pentru stăvilirea pandemiei.

În pofida limitării adunărilor publice la 5 persoane, standurile cu vin cald, tradiţionale în Germania în timpul sărbătorilor de iarnă, devin tot mai numeroase pe teritoriul ţării şi atrag multă lume. Ele au devenit un factor de propagare a virusului, potrivit autorităţilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: