image
Sursa foto: Jurnal.md

Slusari: Gaudeamus a fost privatizat în condiții obscure; Mâine așteptăm dispozița lui Grozavu privind sistarea demolării

Clădirea fostului cinematograf Gaudeamus a fost privatizată în condiții obscure, afirmă vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari.

Acesta a reiterat solicitarea adresată de edilul ales al capitalei, Andrei Năstase, către viceprimarul Nistor Grozavu de a emite o dispoziție cu privire la stoparea lucrărilor de demolare.

„Mâine, așteptăm la primul minut din ziua de lucru dispozița lui Grozavu privind sistarea lucrărilor de demolare”, a menționat Alexandru Slusari.

Potrivit vicepreședintelui Platformei DA, cinemotograful a devenit proprietatea firmei „Cristivlad” în 2004, cu capital majoritar al statului, gestionat de Ministerul Culturii.

„În condițiile foarte obscure, în câțiva ani, statul a rămas fără cota-parte în acea întreprindere. În septembrie 2010, terenul aferent cinemotografului a fost privatizat de către compania Cristivlad. Bănuiesc că atunci terenul a avut destinația pentru obiectul social-cultural cu cod zonal S (zona specială fără drept de construcție)”, a afirmă Slusari.

„Terenul aferent clădirii cinematografului și după privatizare în 2010 rămâne cu cod zonal S - teren special fără dreptul de a construi ceva pe el. Consiliul Municipal încă nu a operat modificări în acest plan zonal urban, deși proprietarul deja a depus cerere. Apare întrebarea logică, de ce primăria a eliberat autorizație de desființare a cinematografului, dacă nu există certitudine că se va schimba destinația terenului? Sau „otcatul” deja a fost plătit pentru toate documentele necesare?”, a adăugat Alexandru Slusari.

Totodată, vicepreședintele Platformei DA atrage atenția că, începând cu 2016, când proprietarul a venit cu intenția să demoleze Gaudeamus, nici primăria și nici Consiliul Municipal nu au încercat să solicite includerea acestei clădiri în Registrul Monumentelor Istorice.

Anterior, Direcția relații publice a Primăriei Chișinău a publicat un comunicat de presă prin care anunța că „lucrările de demolare a imobilului cu suprafaţa de 1007,5 metri pătraţi se execută autorizat” conform unei autorizaţiei de desfiinţare din 22 martie 2018.

„Clădirea respectivă, din str. Vasile Alecsandri, 4 este proprietate privată a unui agent economic, începând cu anul 2004. Iniţial, la solicitarea agentului economic, Primăria municipiului Chişinău a emis autorizaţie de desfiinţare a construcţiei încă la data de 19 august 2016, act administrativ care a fost contestat în judecată de către reprezentanţi ai societăţii civile. La data de 20.09.2017, instanţa de judecată a respins cererea de chemare în judecată, stabilind că autorizaţia de desfiinţare a fost eliberată în mod legal”, se spune în comunicat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: