image
Sursa foto: epa

Regizorul rus Kirill Serebrennikov, invitat la Festivalul de la Cannes, rămâne în arest la domiciliu

Regizorul rus Kirill Serebrennikov nu va putea participa la Festivalul de Film de la Cannes unde a fost invitat, după ce miercuri i-a fost prelungită arestarea la domiciliu de un tribunal rus, scrie AFP.

"Arestarea la domiciliu a lui Serebrennikov trebuie să fie prelungită până pe 19 iulie", a declarat judecătorul Artour Karpov, citat de agenţia publică rusă Ria Novosti, dând satisfacţie astfel cererii anchetatorilor.

Directorul artistic al Centrului Gogol, un teatru contemporan moscovit reputat, Kirill Serebrennikov a fost invitat la Cannes pentru a-şi prezenta filmul "Leto" în competiţia pentru Palme d'Or, care va fi decernat pe 19 mai.

În Rusia, Serebrennikov este acuzat că ar fi deturnat fonduri publice, acţiune pe care el o denunţă "absurdă".

Arestat la domiciliu din luna august a anului trecut în aşteptarea procesului său, Kirill Serebrennikov este susţinut de numeroase personalităţi artistice ruseşti şi străine.

Premiera baletului său "Nureev", consacrată dansatorului sovietic care a fugit în vest în 1961, a fost jucată în decembrie la Teatrul Bolşoi fără Serebrennikov.

Regizor de teatru recunoscut în Europa şi realizator de filme prezentate în festivalurile de la Cannes şi Veneţia, el a fost arestat în noaptea de 21 spre 22 august la domiciliul său din Moscova. Bunurile sale au fost confiscate de autorităţi în noiembrie.

Fără să fie un opozant deschis al preşedintelui Vladimir Putin, Serebrennikov a invocat de mai multe ori presiuni din partea autorităţilor asupra creaţiei artistice, motivate de apărarea valorilor tradiţionale.

Creaţia sa, care abordează teme precum politica, religia sau sexualitatea, a fost adesea criticată de militanţii ortodocşi sau de autorităţi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: