image
Sursa foto: Getty Images

Declaraţii dure oferite de Ceferin. Preşedintele UEFA a vorbit despre noi sancţiuni în privinţa Rusiei

Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a calificat drept o necesitate "sancţiunile fără precedent" împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, deoarece "tradiţia neutralităţii sportive nu mai este sustenabilă în 2022 în situaţia unui război".

Prezent la Congresul UEFA de la Viena, Ceferin a declarat că fotbalul a fost unul dintre perdanţi din cauza sancţiunilor de amploare impuse Rusiei şi Belarusului, dar organismul continental nu a avut de ales decât "să iasă din zona de confort" şi să acţioneze.

"Fotbalul este, fără îndoială, perdantul, unul dintre perdanţi, din moment ce îi privăm de pasiunea lor pe jucători, antrenori şi suporteri, care nu au nicio legătură cu situaţia actuală. Dar atunci când UEFA dictează sancţiuni fără precedent, fotbalul încearcă să aducă mica sa contribuţie societăţii şi liderilor Europei, în timp ce aceştia luptă pentru pacea pe continentul nostru. Promovarea fotbalului în Europa în spiritul păcii este şi un obiectiv prevăzut în statutul UEFA.

Poate fi văzut ca un precedent periculos, dar în acest caz cauza este mai mare decât orice altceva. Cauza este mai mare decât cariera a câteva sute de fotbalişti şi tradiţia neutralităţii sportului, care nu mai este sustenabilă în 2022 în situaţia unui război", a afirmat slovenul.

UEFA a suspendat echipele de club şi naţionale din Rusia şi Belarus din competiţiile organizate de ea şi a retras oraşului Sankt Petersburg organizarea finalei din acest an a Ligii Campionilor.

UEFA nu a suspendat însă Federaţia Rusă de fotbal (RFS), care a fost prezentă la Viena prin secretarul său general Aleksandr Alaev, în timp ce delegaţia ucraineană a participat la congres prin videoconferinţă.

Întrebat de ziarişti după congres despre o posibilă suspendare a RFS în viitor, Ceferin a răspuns că "nu exclude nimic". El a adăugat că "este prea devreme să vorbim despre asta" şi speră că războiul se va încheia cât mai curând.

Preşedintele Federaţiei ucrainene, Andrei Pavelko, a declarat, în direct de pe un stadion distrus din oraşul Cernihiv, din nordul Ucrainei, că din cauza războiului nu are "dreptul moral" să părăsească ţara pentru a fi prezent la congresul de la Viena.

Naţionala Ucrainei a jucat primul său meci după începutul invaziei, miercuri seara, contra echipei germane Borussia Moenchengladbach. Partida a fost câştigată de reprezentativa Ucrainei cu 2-1.

Pe 1 iunie, Ucraina va întâlni Scoţia, pe terenul acesteia, în semifinalele barajului de calificare la Cupa Mondială 2022. Câştigătoarea acestui meci va juca împotriva Ţării Galilor pentru un loc la turneul final din Qatar.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: