image
Sursa foto: jurnal.md

Fost șef SIS: „O operațiune de subminare a parcursului european al RM și de compromitere în fața partenerilor de dezvoltare”

Fostul director interimar al SIS, Valentin Dediu, este de părere că Republica Moldova a ieșit cu imaginea șifonată după ce șapte cetățeni turci angajați la liceele „Orizont” au fost extrădați serviciilor speciale turce. Motivația invocată de autoritățile moldovenești, sub „pretextul existenței unor amenințări la adresa securității naționale”, nu este convingătoare, spune fostul director interimar al Serviciu de Informații și Securitate. El crede că scopul acțiunii a fost de a „compromite” R. Moldova în fața partenerilor de dezvoltare și de a submina parcursul european al țării.

„Consider că aceasta a fost o operațiune de compromitere a Republicii Moldova în fața partenerilor noștri de dezvoltare, în primul rând, și în al doilea, au vrut să atragă Republica Moldova în lagărul celor două țări – Rusia, Turcia –, fiindcă dl Erdogan, președintele Turciei, s-a adresat la mai multe țări să fie expulzate persoane care simpatizează anumite forțe politice din Turcia, care sunt în opoziția lui, dar nimeni în afară de Republica Moldova și Kosovo n-a acceptat acest lucru, restul statelor Uniunii Europene nu au acceptat. Nu acceptă aceasta nici Statele Unite ale Americii, deci, practic, Republica Moldova și serviciile speciale din Republica Moldova au căzut în capcana pusă de către serviciile speciale din Turcia și din alte state”, spune Valentin Dediu, într-un interviu la radio Europa Liberă.

Totodată, și Dediu crede că expulzarea celor 7 cetățeni turci este prețul pentru reparația președinției. „Eu tot sunt de părere că toată operațiunea aceasta de expulzare a acestor cetățeni și extrădarea lor în Turcia a pornit din momentul de când președintele Turciei a promis să repare clădirea Președinției. Nu cred că chiar așa turcii sunt de darnici și ar repara cu mare plăcere, dar cu mare preț, căci prețul îi destul de mare al reparației. Costurile sunt foarte mari, de aceea eu cred că această operațiune a început atunci când s-au înțeles la nivel înalt și promisiunea că vor fi expulzate aceste persoane, deci acum se realizează, dar costul este clar”, spune fostul șef interimar al SIS.

„Pentru Republica Moldova este o imagine negativă, încă o dată se demonstrează că drepturile omului nu sunt respectate, nu sunt respectate și legile internaționale, convențiile internaționale, fiindcă unele persoane care au fost expulzate au cerut azil politic, de aceea este o încălcare gravă a normelor internaționale de drept când persoana care cere azil politic este expulzată din țara unde este prezentă”, a mai menționat Dediu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: