image
Sursa foto: Captură video // jurnaltv.md

S-au refugiat într-un sat îndepărtat, iar acolo și-au cumpărat o casă, muncesc și își duc traiul liniștit alături de copii

S-a refugiat într-un sat îndepărtat, unde și-a cumpărat o casă, și își duce traiul în liniște și pace. Vorbim despre familia Botnari din satul Bașcalia, raionul Basarabeasca. Este a treia familie care va uita de povara facturilor o lună întreagă, pentru că o face Jurnal TV în cadrul campaniei „Moș Crăciun există, Moș Crăciun ești tu”.

Andrei și Valentina Botnari au câte 32 și 31 de ani. Ea a studiat medicina, el - teologia. Au trei copii, de opt, șase și doi ani. Chiar dacă toată lumea se dă în vânt după confortul din oraș, familia Botnari a ales să se retragă în Bașcalia, satul de baștină al Valentinei. Acolo și-a găsit de lucru.

„Asistentul medicului de familie, felcer laborant. Activez în fiecare zi, îmi place activitatea, acolo sunt ca peștele în apă”, a spus femeia.

„Eu când am venit în sat împreună cu soția, noi ne-am luat tot ce trebuia: și o vacă, și porcul, și găinile și o cușcă cu câinele și mâncare pentru ele. Noi știam că dacă aici nu ne angajăm oficial, știam o vacă pe noi ne va întreține. Pe lângă faptul că ne va întreține, noi vom putea face și ceva bani de cheltuială”, a spus bărbatul.

Întotdeauna și-au dorit să rămână împreună, și la bine, și la greu. Să fie alături de copii și să-i vadă cum cresc: fiecare cuvânt sau năzbâtie contează pentru părinți.

„Cea mai lungă durată a mea peste hotare a fost acum două luni pentru că într-adevăr erau anumite nevoi pe care trebuia să le acoperim, dar nu ne-am gândit niciodată să plecăm."

Economisesc de când se știu și asta i-a ajutat să meargă înainte și să fie fericiți.

„Noi chiar niciodată nu am cheltuit mai mult decât am câștigat, adică mereu am făcut o balanță. Ne-am mulțumit când a fost. Noi în general am fost o familie care am putut să rezistăm datorită faptului că noi am economisit. Nu am fost zgârciți. Pentru că e ușor să fii cheltuitor și tot să mergi peste hotare cumva ca să compensezi, dar e greu, mai ales că suntem familie tânără, copii sunt mici și sunt momentele cele mai frumoase și nu cred că se merită ca să le pierzi”, au spus aceștia.

„Îmi dau seama că va trebui să reducem din plăcerile, confortul pe care îl aveam ca să putem să ne întreținem, pentru că n-am vrea să mergem în pas cu lumea doar că așa se face, ținând cont că în casă o să fie lipsă. În niciun caz, vom fi mai cumpătați în ceea ce ține de cadouri. Nu că nu vor fi, vor fi, dar cred că cheltuielile nu vor depăși bugetul nostru.

„Eram fericiți și nu ne dădeam seama până a începe acest an, 2022”, a spus Andrei.

„Dacă a fost ani în care a fost bine și toți spuneau că atunci era rău, ne dăm seama acum că răul nu este așa cum ne-am gândit noi. Că atunci a fost într-adevăr bine și acum vedem că provocările sunt destul de mari”, a mai menționat acesta.

În lunile de iarnă, facturile familiei Botnari vor lua 70% sau chiar mai mult din bugetul lunar al familiei. Pentru a le face sărbătorile frumoase, luna aceasta, grija facturilor și-a asumat-o postul nostru de televiziune. Datorită campaniei „Moș Crăciun există, Moș Crăciun ești tu”, lansată de Jurnal TV, familia Botnari va avea parte de căldură, sărbători luminoase și cadouri sub brad. Campania este realizată cu sprijinul Asociației pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: