image
Sursa foto: jurnaltv.md

„A manipulat brățara de la picior, pentru a bloca semnalul de monitorizare”: PA solicită arest preventiv pentru Andronachi

Procurorii anticorupție au depus, pe 10 mai, un demers să fie înlocuită măsura de arest la domiciliu cu arest preventiv în privința fostului deputat PD Vladimir Andronachi, cercetat în dosarul „Frauda bancară” pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, a anunțat șefa PA, Veronica Dragalin, într-o conferință de presă.

Potrivit lui Dragalin, decizia vine, după ce fostul deputat PD, aflat în arest la domiciliu sub monitorizare electronică, a manipulat brățara instalată la picior, cu intenția de a bloca semnalul de monitorizare.

„Vladimir Andronachi a fost supus sub monitorizare electronică. Pe 4 mai 2023, la ora 07:56, Oficiul de probațiune a primit o indicație de lipsă de brățară. L-au telefonat repetat pe Andronachi, acesta nu a răspuns. Ca rezultat, Oficiul de probațiune a sunat la 112 și Poliția a fost trimisă la domiciliul acestuia. Vladimir Andronachi intenționat a manipulat brățara instalată la picior, cu scopul de a bloca semnalul de monitorizare. Din acest motiv, pe 10 mai, Procuratura Anticorupție a depus un demers să fie înlocuită măsura de arest la domiciliu cu arest preventiv. PA menține că arestul preventiv este absolut necesar la această etapă a cazului”, a declarat Veronica Dragalin.

Totodată, Dragalin a menționat că dacă Andronachi va fi găsit vinovat în aceste două capete de acuzare, riscă 25 de ani de închisoare.

„Despre episodul care îi este incriminat lui Andronachi și Anatolie Blonschi. Acest episod vizează acțiunile unor persoane din lunile octombrie - noiembrie 2014 și anume niște acțiuni concertate care până la urmă au reușit să sustragă fonduri din banca de economii și ca urmare fondurile sustrase au fost acoperite de garanții de stat. După cum cunoaștem, în toamna 2014, Moldova a ajuns în stare de urgență privind trei bănci, Banca de Economii, Banca Sociala și Unibank. Guvernul a decis să aprobe o sumă de 9,5 miliarde de lei, care să fie date ca garanție pentru aceste trei bănci, bani din bugetul statului”, a declarat Dragalin.

Cum au fost cheltuiți banii sustrași de la BEM

Șefa de la anticorupție spune că banii sustrași de la Banca de Economii au fost folosiți pentru a plăti o parte din prețul unui avion privat, cumpărat de o companie apropiata lui Vladimir Plahotniuc.

„Majoritatea fondurilor transferate au fost emise către o alta companie, a cărui beneficiar era Nadejda Andronachi (soția lui Vladimir Andronachi). De acolo, banii au fost trimiși mai departe, inclusiv la bănci din Letonia pe numele lui Andronachi. 100 de mii din fonduri au fost trimise la o altă companie stabilită în Marea Britanie, a cărui beneficiar este Nadejda Andronachi. Unele fonduri sustrase - 20 de mii de dolari, au fost folosite să achite studiile la Universitatea Cambridge pentru fiica unei persoane afiliate lui Plahotniuc”, a mai spus Dragalin.

Urmăriți mai jos declarațiile șefei PA.

Amintim că, pe 19 aprilie, fostul deputat PD, Vladimir Andronachi, a fost eliberat din Penitenciarul nr.13 după aproape jumătate de an de arest preventiv.

Vladimir Andronachi este cercetat în dosarul „frauda bancară” pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe 31 martie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au prelungit măsura preventivă – arestarea preventivă în privința lui Andronachi, până pe 21 aprilie 2023.

Pe 14 februarie 2023, Curtea de Apel Chișinău a respins recursul apărătorilor lui Vladimir Andronachi prin care au contestat încheierea de prelungirea a arestului preventiv aplicat asupra fostului deputat democrat.

PA a anunțat anterior că la data 25 ianuarie 2023 a încheiat urmărirea penală în privința lui Vladimir Andronachi și a unui complice, în cauza penală disjunsă din dosarul denumit generic „Frauda bancară”.

Vladimir Andronachi, care a fost expulzat în noiembrie 2022 de autoritățile din Ucraina, figurează în dosarele penale „Frauda bancară” și „Metalferos”, care se află în gestiunea PA și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Potrivit procurorului anticorupție Octavian Iachimovschi, în dosarul „Frauda bancară”, Andronachi este învinuit de infracțiuni de „escrocherie în proporții deosebit de mari în interesul unei organizații criminale”, precum și de „spălare de bani în proporții deosebit de mari, la fel, în interesul unei organizații criminale”.

În dosarul „Metalferos”, Andronachi este învinuit de „crearea și conducerea unei organizații criminale”, escrocherii în proporții deosebit de mari și spălarea banilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: