image
Sursa foto: NordNews

VIDEO // Primăria de Bălți, chemată în judecată pentru construcția unui monument în cinstea soldatului sovietic

Autoritățile locale au fost chemate în judecată de consilierul municipal al Partidului Unității Naționale, Sergiu Burlacu, transmite Nord News. Asta după ce, primăria a decis să construiască un monument în cinstea soldatului sovietic, vizavi de Biserica Sfânta Cuvioasă Paraschiva, fără consultări publice și concurs.

După mai multe tentative eșuate de a discuta cu autoritățile, Sergiu Burlacu a decis să rezolve problema în mod legal. Acesta a înaintat o cerere de chemare în judecată la Curtea de Apel Bălți. El consideră că instalarea monumentului dedicat „Tuturor generațiilor de graniceri” într-un spațiu ecleziastic cultural este o insultă la adresa întregului popor basarabea„Am depus o cerere de chemare în judecată, privind anularea actului administrativ ce vizează controversatul monument. Ridicarea acestuia se execută cu abateri de la normele legale. Fără consultații publice, fără aprobarea Consiliului Municipal a schiței de proiect. Le-am propus Parcul Victoriei, un loc unde s-ar potrivi amplasarea mai multor monumente. Noi nu suntem contra monumentelor, dacă acestea reflectă un adevăr istoric incontestabil cu referință la poporul nostru și nicidecum cele străine demnității noastre naționale. Cu regret, constat că administrația publică locală, primarul interimar, domnul Grigorișin nu are alte preocupări decât instalarea unui monument controversat, monument care trezește o durere pentru neamul nostru și pentru basarabenii care mai trăiesc și astăzi și au trecut în acea perioadă prin greutățile create de structurile NKVD. Vom aplica toate căile legale pentru a nu admite crearea unui astfel de monument controversat”, a declarat Sergiu Burlacu, consilier municipal, Bălți.

La Curtea de Apel Bălți s-a prezentat și juristul Vladimir Rusu. Acesta susține că autoritățile locale s-au abătut de la normele legislative și nu au organizat un concurs pentru construcția monumentului cu pricina.

„Vorbim despre un act normativ și nu cum au fost perpetat de Primărie, ca act individual, deoarece se referă la populația întregului municipiu Bălți și vizează pe fiecare dintre noi, care consideră necesară sau nu instalarea unei astfel de construcții. În ceea ce privește procedura, vreau să constat că întradevăr, nu a fost realizat o condiție foarte importantă și anume realizarea concursului pentru instalarea operelor comemorative de război, pe care îl cere, expres, Legea cu privire la monumentele și pietrele comemorative de război. Un astfel de concurs nu a avut loc, prin care trebuia să fie selectat proiectul de schiță și locul de amplasare. Toate aceste aspecte prevăzute de lege au fost neglijate total.”, a subliniat juristul Vladimir Rusu.

În cazul în care, instanța de judecată nu se va pronunța în favoarea reclamantului, acesta va ataca decizia la Curtea Supremă de Justiție, a adăugat Vladimir Rusu.

Amintim că, în luna iunie curent, câțiva bălțeni au protestat la evenimentul de inaugurare a unei pietre de temelie a viitorului monument în memoria „Tuturor generațiilor de grăniceri”. Oamenii s-au înarmat cu pancarte pe care au scris „Bălți fără monumente NKVD-iste”, „ Legea e mai presus de tot”, „ Cerem audieri publice”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: