„În Republica Moldova a fost o experiență foarte grea, cea mai grea experiență din viața mea de medic de până acum, chiar dacă nu am o experiență chiar foarte vastă, sunt specialist de trei ani de zile. Ce am întâmpinat acolo practic, aici nu exista! Atât de multe cazuri, atât de multe cazuri grave pe terapie intensivă, atât de mulți colegi medici și asistenți pe terapie intensivă! Din această cauză spun că a fost o experiență foarte grea, chiar și la nivel psihologic, nu neapărat la nivel medical”, a relatat doctorița.

Fiind cel mai mare spital din Republica Moldova, spital de medicină urgentă și cel mai mare centru de politraumă, acolo se aduceau toate cazurile care aveau nevoie de terapie intensivă, a explicat ea.

„În privința dotărilor, sincer, m-a surprins pozitiv, chiar aveau aparatură, aveau echipamente, dar vorbesc strict de spitalul unde am activat, în Institutul de Medicină Urgentă. Celelalte spitale nu știu, că nu am fost. Când am ajuns noi acolo, erau pregătiți. Aveau aceleași protocoale ca și aici, erau protocoale traduse la zi și circuite chiar existau pe terapie intensivă, existau și ne-au spus că până la acel moment nu a fost niciun medic sau vreun cadru medical infectat”, a povestit Giorgiana Matei pentru digi24.ro.

„Pacienții care erau intubați și nu erau conștienți erau sedați continuu și conectați la aparate. Mi s-a părut starea lor mult mai gravă decât aici. Eu n-am văzut spitalul cel mai mare de boli infecțioase de la noi, Matei Balș, în schimb, față de situația din Iași, într-adevăr sunt cazuri mult mai grave de terapie intensivă. Nu știu care este explicația, probabil e mai virulent” virusul, a spus medicul SMURD.

„Aș sfătui să nu se relaxeze lumea. O să se întâmple din ce în ce mai rău”

Cele 42 de cadre medicale care au fost în Republica Moldova au intrat la întoarcere în autoizolare. Șapte dintre ele sunt infectate cu SARS-CoV-2. Giorgiana Matei s-a întors însă deja la muncă, după ce a avut trei teste negative.

„Este foarte mare nevoie de noi și aici. Vin foarte multe cazuri, și cu patologie respiratorie, suspecți de coronavirus, și avem nevoie”, spune ea.