image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Dodon amenință cu alegeri anticipate în cazul în care majoritatea parlamentară se destramă și apare una nouă „din transfugi”

Șeful statului Igor Dodon consideră că în spatele plecării deputaților din Partidul Democrat în grupul parlamentar „Pro-Moldova”, condus de Andrian Candu, ar fi controversatul om de afaceri, fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc.

„În Parlamentul precedent, Plahotniuc a distrus mai multe partide, PL, PLDM, PCRM. Acum Plahotniuc încearcă să distrugă PD pentru că nu îl mai controlează. Iar cei care vorbeau de valori democratice – Maia Sandu și Andei Năstase, se bucură ca niște copii că au mai plecat doi sau trei deputați. Eu însă nu voi accepta o majoritate parlamentară formată din transfugi”, a spus Dodon.

În context el a lăsat să se înțeleagă că în cazul în care se formează o astfel de majoritate va declanșa alegeri parlamentare anticipate.

„Vreți să declanșați criza politică, o eventuală mișcare spre alegeri anticipate? Noi vom face față acestei poziții. Unii deja împart pielea ursului, fac guverne cu oamenii lui Plahotniuc și Șor” a sugerat Dodon. În context el a lansat un mesaj în adresa Zinaidei Greceanâi – lider PSRM, lui Pavel Filip – PD, Maia Sandu – PAS și Andrei Năstase – Platforma DA să nu accepte „formula lui Plahotniuc”.

„Șor a fost o greșeală care a trecut în Parlament. Candu face ceea ce făcea Plahotniuc. Cred că tot Plahotniuc îi stă în urmă. Dar voi dacă vedeți că se merge pe formula lui, întâlniți-vă, discutați. Altfel mergem la anticipate. Se vor găsi soluții pentru a le declanșa și a scăpa de toată râia aceasta din Parlament. La alegerile parlamentare anticipate nu va trece niciunul din aceștia care s-au vândut la trei, patru partide”, a mai spus Dodon.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a menționat anterior că unica posibilitate de a avea alegeri parlamentare anticipate este demisia lui Igor Dodon. În acest caz, interdicția conținută la art.85 alin.(4) din Constituție – care prevede că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui Republicii Moldova – nu mai este aplicabilă și, prin urmare, dacă sunt întrunite circumstanțele constituționale pentru dizolvarea Parlamentului, alegerile parlamentare anticipate se pot organiza.

Circumstanțele constituționale pentru dizolvarea Parlamentului sunt cunoscute – Guvernul demisionează sau este demis și timp de 3 luni ori timp de 45 de zile (în interiorul acestor 3 luni) de la prima solicitare şi după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură nu se reușește investirea unui nou Guvern.

Dacă admitem că Igor Dodon demisionează și, totodată, sunt întrunite circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului, întrebarea care apare este dacă alegerile parlamentare anticipate și alegerile prezidențiale anticipate pot fi organizate în aceeași zi.

Conform actualei jurisprudențe a Curții Constituționale, comasarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale nu este posibilă. Raționamentul interdicției este de a nu permite partidului care susține un Președinte de a implica acest Președintele în campania electorală în favoarea acestui partid.

Dar dacă totuși Președintele demisionează și, în paralel, sunt întrunite circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului, în ambele cazuri intervenind obligațiile constituționale de a organiza alegeri anticipate pentru Parlament (art.61 alin.(3) din Constituție) și pentru funcția de Președinte (art.90 alin.(4) din Constituție)? În acest caz Curtea Constituțională va trebuie să ofere soluția.

Nu exclud că, în situația în care termenii în care obligațiile constituționale pentru organizarea alegerilor anticipate pentru Parlament și funcția de Președinte se contrapun, Curtea Constituțională ar putea permite ca ambele scrutine să aibă loc în aceeași zi” a menționat Sergiu Litvinenco.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: