image
Sursa foto: Centrul Roman de Politici Europene

Expert de la Bucureşti, despre privatizarea Air Moldova: „Tranzacţia nu e doar opacă, dar şi lipsită de noimă”

„Se conturează din nou o super-ţeapă la Chişinău, de data asta cu participare de la Bucureşti? Low costul românesc Blue Air s-a băgat într-un consorţiu cu nişte investitori moldoveni şi a câştigat privatizarea Air Moldova, compania aeriană de stat”. Este opinia expertului român Sorin Ioniţă, directorul Expert-Forum din România.

„Tranzacţia nu e doar opacă (perioada de depus oferte a fost de o lună fără anunţuri în piaţa globală), dar şi lipsită de noimă: Blue Air are Boeing, AM are un zarzavat de avioane, numai Boeing nu; rutele nu se pupă, e o zonă de business "grea" unde Blue n-are nici o experienţă; taxele pe pasager la aeroportul Chişinău sunt printre cele mai mari din regiune (că trebuie să alimenteze conturile concesionarului din Rusia, de fapt un mare pâra-ndărăt cu oligarhia moldoveană); Blue bagă banul, dar ia doar 49%, etc. Nimic nu se leagă”, a adăugat Sorin Ioniţă.

Totodată, Sorin Ioniţă spune că „chestia a trecut suspect de neobservată la noi: doar 2-3 presari au copiat bovin comunicatul triumfalist, în jargon corporatist. Dincolo de protecţia informativă, lumea la Chişinău suspectează ca Blue Air, ea însăşi o companie de familie, destul de opacă financiar, e folosită ca bidon pentru transferul unor active de stat ale Moldovei în mânuţele private ale apropiaţilor regimului. Care regim e bine aranjat piramidal, cu un băiat înfipt moţ în vârf”.

Precizăm că Agenția Proprietății Publice a anunțat ieri seara că „Air Moldova” a fost privatizată. Compania Civil Aviation Group SRL a fost declarată câștigătoarea concursului de privatizare. Valoarea tranzacției de vânzare-cumpărare ajunge la 1,2 miliarde de lei, dintre care doar 50 de milioane de lei au fost transferate în bugetul de stat, restul sumei reprezentând datoriile „Air Moldova”, pe care investitorul s-a obligat să le achite.

În comunicatul Agenției Proprietății Publice nu se spune, însă, că deşi operatorul aerian din România, Blue Air, deţine cea mai mare cotă de acţiuni în compania care a privatizat Air Moldova, aceasta nu deţine pachetul majoritar de acţiuni. Acesta este deţinut anume de cele două persoane fizice, cetăţeni ai Republicii Moldova. Potrivit ”Ziarului de Gardă”, Civil Aviation Group SRL a fost fondată abia recent, pe 23 august 2018, iar cei doi asociați sunt Serghei Melnik şi Andrei Ianovici, care deţin fiecare câte 25.5% dintre acțiuni, în total 51%.

Precizăm că doar în opt luni ale anului trecut, Air Moldova a înregistrat pierderi nete de 111 milioane lei, iar datoriile companiei au înregistrat o tendință crescătoare din anul 2013, ajungând la peste un miliard de lei. În toamna anului trecut, Air Moldova a împrumutat de la Aeroportul Internaţional Chișinău 75 de milioane de lei lei. Asta după ce în noiembrie 2013, Guvernul a transmis Aeroportul în concesiune companiei Avia Invest, controlată de către primarul de Orhei, Ilan Şor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: