image
Sursa foto: Jurnal.md

Expert: Sesizarea socialiștilor la CC nu are sorți de izbândă, ori va fi învestit Guvernul Grosu ori vom avea anticipate

Sesizarea socialiștilor prin care vor cere Curții Constituționale declararea neconstituționalității decretului prin care Igor Grosu a fost desemnat la funcția de premier nu are sorți de izbândă. De această părere este expertul în drept constituționalTeodor Cârnaț.

„Această sesizare la Curtea Constituțională nu are nicio șansă să obțină câștig de cauză. Nu am sesizat careva aspecte de încălcare a Constituției la momentul adoptării decretului de către președinte. Marți, Maia Sandu s-a conformat întocmai prevederilor constituționale și în urma consultărilor minuțioase cu fracțiunile parlamentare a identificat că acea majoritate nu are un candidat la funcția de premier. În aceste circumstanțe dreptul discreționar de a înainta un candidat îi aparține exclusiv președintelui”, a declarat Teodor Cârnaț în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Expertul a mai adăugat că dacă procedura de învestire a cabinetului lui Igor Grosu va eșua în Parlament, președintele Maia Sandu are tot dreptul să se adreseze la Curtea Constituțională pentru dizolvarea actualului Legislativ.

Solicitat să explice dacă vor merge în Parlament să ceară votarea acestui Guvern ori, ca și în cazul Nataliei Gavrilița, vor cere să nu fie votat, vicepreședintele PAS, deputatul Sergiu Litvinenco a declarat că acest aspect urmează să fie discutat în cadrul partidului.

„Cred că vom discuta la partid. Până la urmă va fi decizia domnului Grosu, dar eu cred că dumnealui va merge în Parlament pentru a solicita votul de învestitură”, a spus Litvinenco.

Întrebat, cum rămâne cu alegerile anticipate în cazul în care va fi votat Guvernul Grosu, deputatul PAS a declarat că dacă va fi învestit Guvernul vor fi implementate măsuri pe termen scurt de ordin economic și pentru a îmbunătăți situația pandemică. „Ulterior Guvernul va încerca să identifice acele modalități ca să declanșeze din nou mecanismul constituțional de dizolvare a Parlamentului”, a spus Sergiu Litvinenco.

Amintim că socialiștii au declarat ieri că vor ataca la Curtea Constituțională desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier și vor anunța un nou candidat.

Precizăm că deputatul PAS Igor Grosu este noul candidat pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Despre acest lucru a anunțat marți, 15 martie, Maia Sandu, după o rundă de consultări cu fracțiunile parlamentare. În timpul discuțiilor de la Președinție, Mariana Durleșteanu a anunțat că își retrage candidatura. Într-un mesaj pe facebook, Durleșteanu a scris că nu-și permite ca numele și reputația ei să fie folosite pentru reglări de conturi între clanurile politice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: