La trei luni după triumful său în scrutinul prezidențial în Ucraina, fostul actor de comedie Vladimir Zelenski se pregătește să reproducă acest succes duminică, în alegerile parlamentare anticipate, la care partidul său - „Slujitorul poporului” - este principalul favorit, promițând „să curețe țara de corupție”, comenteaza France Presse.

Formațiunea lui Zelenski este creditată cu între 42% și 52% din intențiile de vot, cu mult înaintea rivalilor săi.

Este un sprijin impresionant pentru un partid total necunoscut până la începutul campaniei prezidețiale a lui Zelenski, care și-a învins în mod zdrobitor predecesorul, Petro Poroșenko, câștigând 73% din sufragii în aprilie, cu promisiunea de a „sparge sistemul”.

„Este posibil ca până la 75% dintre deputații aleși să fie novici", prezice Alexandr Susko, director executiv al Fundației internaționale „Renașterea”, din Kiev. Analiștii salută cu prudență o reînnoire parlamentară, temându-se de lipsa de competență a noilor parlamentari neexperimentați și de un posibil „haos”. De cealaltă parte, un alegător citat de France Presse a declarat că lipsa experienței politice nu este gravă și că „importantă este lipsa experienție în corupție”.