image
Sursa foto: or.md

Președintele raionului Orhei, despre decizia CNESP: „Comunicarea este zero, școlile din Orhei vor activa, prea multe emoții”

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei a reieșit din discuțiile cu primarii și managerii fiecărei instituții în parte atunci când a decis să adopte propria decizie, potrivit căreia elevii vor continua să învețe cu prezență fizică la ore, nu așa cum a decis Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Până decizia autorităților locale nu va fi declarată nulă de o instanță de judecată, ea va fi executată. Despre aceasta a anunțat reprezentantul partidului „Șor”, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu.

Președintele raionului a anunțat că la 21 ianuarie au luat act de decizia CNESP, care prevede noi restricții, printre care trecerea la regimul de studii online al elevilor, dar și sistarea activității parcurilor de distracții, a cluburilor de noapte și a zonelor de agrement.

„Am fost contactați telefonic de autoritățile de nivelul întâi care s-au arătat nedumeriți de această decizie, deoarece există școli în care nu se atestă niciun caz de Covid. Totodată, decizia CNESP nu prevede aspecte legate de protecția socială. Doar în clasele 1-4 avem 5000 de copii. Ce vor face 5000 de familii care nu vor merge la serviciu și nu vor fi remunerați în această perioadă? CNESP nu a dat niciun răspuns la această întrebare”, a spus Dinu Țurcanu.

Reieșind din această situația Comisia Extraoridnară de Sănătate Publică de la Orhei a decis să adopte propria decizie, precizând că în clasele în care se va atesta măcar un caz de Covid, acestea vor intra în carantină pentru 14 zile. Până atunci școlile vor învăța în regim obișnuit.

Atualmente în 37 din 48 de școli din raionul Orhei nu se atestă niciun caz de Covid. Comisia locală a mai decis ca atunci când 40% din instituțiile de învățământ vor atesta măcar câte un caz, se va trece la regim de predare a cursurilor online.

În context, Dinu Țurcanu a criticat dur guvernarea că nu ține legătura cu autoritățile locale. Ultima ședință cu primarii și președinții de raioane a avut loc la Guvern „pe timpul când era premier Ion Chicu”.

„Comunicarea este zero și emoțiile conducătorilor Guvernului, transmise mai mult prin intermediul emisiunilor televizate, sunt nejustificate. Nici măcar online n-am fost convocați. Cu atât mai mult nu înțelegem de ce atâtea emoții manifestă ministrul Educației, ministrul de Interne și premierul”, a mai spus președintele raionului.

În context, reprezentantul partidului „Șor” a a anunțat că decizia luată de autoritățile de la Orhei nu sfidează decizia CNESP, ci vine „să o îmbunătățească” reieșind din „specificul local al fiecărei instituții în parte”.

„Aștept CNESP să-și asume în afară de restricții, ca toți să beneficieze de asigurări sociale. Condamnăm intimidările la care suntem supuși prin intermediul televiziunilor, în loc să pună mâna pe telefon ori să vină la fața locului. Decizia va avea efecte juridice până nu vom avea o decizie a unei instanțe de judecată ori altă instituție care ar putea declara nulă decizia raionului”, a conchis președintele raionului.

Amintim că Guvernul RM a anunțat deja că deciziile CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) reprezintă o încălcare a legii.

Autoritățile din municipiul Chișinău au anunțat între timp că toate locurile din secțiile Covid pentru copii din capitală sunt ocupate deja și au solicitat Ministerului Sănătății să identifice noi spații în spitalele raionale și republicane pentru internare. La finele săptămânii trecute au fost raportate peste 3900 de cazuri întregistrate timp de 24 de ore. Potrivit experților săptămâna aceasta va fi „o săptămână de foc” pentru RM, când numărul de cazuri zilnice va crește substanțial.

comentarii: