image
Sursa foto: newmoney.ro

Utilizarea și comercializarea pungilor și a veselei din plastic de unică folosință va fi penalizată

Persoanele fizice riscă o amendă de până la 4500 de lei iar cele juridice până la 12 mii de lei

Astăzi în parlament a fost adoptată legea care interzice utilizarea și comercializarea pungilor de plastic. Proiectul de lege prevede că persoanele fizice vor fi amendate cu sume de până la 4500 de lei pentru utilizarea și vânzarea pungilor și veselei din plastic, în timp ce persoanele juridice vor fi amendate cu până la 12000 de lei.

Inițiatorul proiectului, deputatul fracțiunii PAS, blocul ACUM, Dumitru Alaiba, a scris pe pagina sa de facebook că ceva timp în urmă a fost o inițiativă similară.

„Partidul Democrat „a interzis” pungile și recipientele de plastic, doar cu vorba. O lege va funcționa eficient doar dacă încălcarea ei va implica anumite consecințe. Deși în textul inițial al proiectului erau penalități, în textul pentru lectura a doua ele dispar. Astfel, legea devine una pur declarativă, pe hârtie arată bine, iar realitatea nu se schimbă. Și cineva continuă să facă bani pe o activitate care poluează”, susține deputatul.

Proiectul a fost elaborat în contextul în care odată cu adoptarea legii care prevede excluderea treptată a pungilor de plastic până la 1 ianuarie 2021 nu au fost revăzute și sancțiuni pentru încălcarea acesteia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: