image
Sursa foto: universul.net

Intelectualii și oamenii de creație din RM au semnat o Declarație în care își exprimă solidaritatea cu poporul belarus

Intelectualii şi oamenii de creaţie din Republica Moldova au semnat o Declarație în care își exprimă solidaritatea cu poporul belarus în lupta lui pentru democraţie şi pentru respectarea libertăţilor fundamentale ale omului.

Intelectualii şi oamenii de creaţie din Republica Moldova sprijină adresarea Svetlanei Alexievici, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, membru al Prezidiului Comitetului Coordonator al mişcării de rezistenţă din Belarus, şi sunt alături de poporul belarus în lupta lui pentru democraţie şi pentru respectarea libertăţilor fundamentale ale omului.

Condamnăm ca inumane şi anacronice metodele represive ale autorităţilor beloruse împotriva protestatarilor pașnici şi cerem punerea în libertate a membrilor opoziţiei democratice şi a tuturor deţinuţilor politici”, se arată în Declarație.

Poporul belarus este singurul suveran care îşi poate determina destinul. Suntem solidari cu acest popor şi solicităm iniţierea unui dialog între putere şi societate. Respingem declaraţiile lui Igor Dodon, care a recunoscut legitimitatea alegerilor din Belarus, contestate de observatorii internaţionali şi de statele europene, şi care consideră că acţiunile represive ale autorităţilor de la Minsk sunt doar „treburi interne” ale statului belarus”, se mai spune în textul semnat de oamenii de cultură și intelectualii din RM.

Declarația de solidaritate este semnată de Centrul PEN din Republica Moldova, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Uniunea Editorilor și Institutul de Filologie „B. P. Hașdeu”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: