image
Sursa foto: Jurnal.md

Fost ministru al Apărării: „Actuala guvernare, folosind pretextul situației epidemiologice, desființează Armata Națională”

Fostul ministru al Apărării, Viorel Cibotaru, critică dur decizia actualei guvernări de a scoate armata și tehnica militară a Ministerului Apărării în stradă. Potrivit lui, pe această cale, actuala guvernare discreditează și desființează Armata Națională. Totodată are drept scop de a băga teama în oameni și de a descuraja orice forme de protest și rezistență după ce va trece epidemia. Parada de tehnică militară pe străzi poate fi concepută și ca un avertisment la adresa clasei politice de opoziție, observă fostul ministru.

Potrivit expertului, autoritățile pot decreta implicarea armatei în supravegherea ordinii publice, în controlul asupra deplasării populației civile, ea poate fi implicată la blocarea accesului și izolarea totală a anumitor localități decretate în carantină. Pe termen mediu efectele acestor acțiuni însă sunt contra-productive.

„Covid-19 se combate cu instrumente medicale, sociale și administrative. Armata noastră nu are suficiente capabilități să fie eficientă, nu are pregătirea specială de a patrula și amenda populația, nu este funcția ei să facă această misiune pur polițienească, de constrângere”, precizează Cibotaru.

„De ce face actuala guvernare acest pas? Pentru a discredita noțiunea de armată, pentru a acumula argumente „că nu avem nevoie de armată, nu vrem să luptăm cu nimeni, astea-s un fel de trupe interne”. Astăzi, folosind pretextul situației excepționale, se desființează, de fapt, Armata Națională. Sper că militarii de carieră înțeleg foarte bine acest lucru. Imagologic, imaginile Hummer-ilor blindate la toate răscrucile, înzestrate cu mitraliere, trebuie să joace rolul de sperietoare pentru cetățenii indisciplinați, să bage frica și supușenie în oameni, să descurajeze orice forme de proteste și reziliență după trecerea năpastei. E un fel de amenințare la adresa clasei politice de opoziție până unde e gata să meargă în opera de menținere a puterii pe un termen nedefinit actualii guvernanți”, consideră expertul.

Și dacă ieri Armata Națională și-a scos tehnica militară doar pe străzile capitalei, astăzi aceasta va ajunge la Cahul Hâncești, Sângeri și Bălți. Potrivit unui comunicat al serviciului de presă al MAI, polițiștii și militarii „și-au unit eforturile” pentru a monitoriza respectarea măsurilor stabilite în perioada stării de urgență. Echipajele Inspectoratului Național de Patrulare al IGP în comun cu tehnica militară a Ministerului Apărării „vor asigura, inclusiv, respectarea de către cetățeni a regimului de carantină și izolare la domiciliu pe perioada stării de urgență”. În următoarele zile, aceste acțiuni vor continua și în alte localități, se mai spune în comunicat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: