image
Sursa foto: korter.md

Prima Casă în Moldova - credite în valoare de 1,5 miliarde lei în mai puțin de 2 ani

Piața imobiliară din Republica Moldova este în plină expansiune, iar asta se vede cel mai bine din nivelul de creștere a prețurilor per locuințe, dar și din dorința oamenilor de a-și procura apartamente și case noi.

Pentru a-și putea achiziționa o locuință, majoritatea tinerilor din Moldova apelează la credite imobiliare, cele mai multe fiind creditele ipotecare, urmate de programul național „Prima Casă”.

Potrivit Ministerului de Finanțe al Republicii Moldova, în ultimul an și jumătate, programul guvernamental „Prima Casă” a oferit peste 3 mii de credite în valoare de circa 1,5 miliarde de lei.

Cu o vârstă medie de 31 de ani, din cei 3000 de beneficiari ai programului de stat doar 871 sunt tineri necăsătoriți, restul de 2129 de beneficiari fiind familii tinere.

Se caută locuințe noi

La mare căutare sunt apartamentele situate în ansambluri rezidențiale noi din Chișinău. Peste 150 de complexe locative au fost construite în Chișinău în ultimii ani. În acest sens, statistica ansamblurilor rezidențiale ne arată că 75 de astfel de complexe locative noi au fost date în exploatare.

Un astfel de complex este și „Green Park Residence”, oferit de dezvoltatorul Dansicons.

Situat în sectorul Buiucani, pe strada Nicolae Costin, ansamblul rezidențial este compus din șase blocuri, cu un număr total de 438 de unități locative proiectate cu 1, 2 sau 3 odăi. Prețurile pornesc de la 15.704 de euro, în cazul unui apartament cu o cameră, și poate depăși 41.496 de euro în cazul celor cu 3 odăi.

Un alt dezvoltator imobiliar aflat la mare căutare în Chișinău este Exfactor-group, care oferă spre vânzare 11 ansambluri rezidențiale. Dintre acestea, cel mai accesibil ca preț este Complexul Pietrarilor unde mp pătrat se vinde începând de la 580 de euro, iar cel mai scump este Blocul Locativ Bulgară 5, unde prețul/mp pornește de la 1100 de euro.

Alte peste 150 de complexe locative noi construite în Chișinău pot fi analizate pe Korter.md. De asemenea, site-ul de imobiliare Flatfy.md pune la dispoziția vizitatorilor peste 20.000 de anunțuri de vânzare apartamente, case și terenuri centralizate.

Condiții Prima Casă în Moldova

Persoanele care doresc să acceseze programul de credit Prima Casă Moldova trebuie să întrunească o serie de condiții:

• să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani

• să fie cetăţean și angajat al Republicii Moldova

• să nu mai fi achiziționat anterior o locuinţă prin intermediul Programului Prima Casă;

• să nu dețină și să nu fi deținut în ultimele 12 luni o locuință în proprietate exclusivă, cu soțul/soția sau cu alte persoane

• să nu mai aibă în derulare un alt credit ipotecar

• locuința care se dorește a fi procurată să se afle pe teritoriul Republicii Moldova

• să ofere un avans de cel puțin 10% din prețul de achiziție a locuinței și să facă dovada acestuia

• rata lunară să nu depășească 50% din veniturile oficiale nete cumulative ale beneficiarului sau a familiei acestuia.

Noutăţile partenerilor

comentarii: