image
Sursa foto: Foto simbol // jurnal.md

În timp ce statul aduna bani de la oameni pentru combaterea COVID-19, băga banii din buget în havuzuri, autoturisme, drumuri

Potrivit Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă în perioada stării de urgență, unele instituții și autorități publice au procurat bunuri care nu aveau nicio legătură cu lupta împotriva noului coronavirus.

AGER susține că în timp ce cetățenii donau bani în conturile statului pentru combaterea COVID-19, unele instituții publice au inițiat achiziții de procurarea a autoturismelor de sute de mii de lei, construcția havuzurilor, a complexelor sportive și lucrărilor de reparație a drumurilor de milioane de lei.

În cadrul unei conferințe online cu genericul „Achiziții cu interese pe timp de criză”, Maria Covalciuc, președintă AGER, a făcut o sinteză a prevederilor Dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale care vizează desfășurarea procedurilor de achiziții. Aceasta s-a referit în mod special la procurarea de teste și de echipamente pentru combaterea infecției COVID-19 prin achiziții directe, majorarea pragurilor achizițiilor publice de mică valoare pentru unele autorități contractante, dar și la transparența redusă a achizițiilor din această categorie.

Dacă analizăm platforma tender.health.md care prezintă toate informațiile la zi despre contractele încheiate, vom observa că din cele 381 de instituții medicale, doar 12 au prezentat date privind achizițiile efectuate, 10 instituții nu au efectuat deloc proceduri de achiziții, iar 259 sau 2/3 din numărul total de instituții nu au prezentat deloc date cu privire la procedurile de achiziții pe care le-au desfășurat în această perioadă. Deci, vorbim despre o problemă în ceea ce privește transparența, pentru că ei nu au respectat acea prevedere de a raporta cu privire la achizițiile pe care le-au efectuat”, a menționat Maria Covalciuc.

Drumuri, autoturisme, havuzuri, complexe sportive

Pe timpul pandemiei și perioada stării de urgență în sistemul Mtender, pe perioada Adminsitrația de Stat a Drumurilor a inițiat peste 40 de proceduri de achiziții de reparație a drumurilor, cu valoarea estimativă cumulată de peste 520 000 000 lei, fără TVA. În aceeași perioadă, autoritățile publice locale au inițiat peste 70 de proceduri de achiziție a lucrărilor de reparație a drumurilor cu valoarea estimată depățind 265 000 000 lei, fără TVA.

O altă problemă constatată de către experți se referă la prioritizarea defectuoasă a cheltuielilor din bugetul public. Spre exemplu, în perioada stării de urgență, Consiliul raional Ocnița, a procurat o mașină, valoarea căreia depășește jumătate de milion de lei. Autoturisme au procurat și Inspectoratul general de Carabinieri, dar și Inspectoratul General de Patrulare. Pentru aceste achiziții s-au alocat zeci de milioane de lei, în contextul unui buget auster, menționează Olga Diaconu.

Olga s-a referit și la construcția havuzurilor și a complexelor sportive din capitală.

Construcții de havuzuri și complexe sportive, tot niște achiziții pe care noi nu le-am considerat prioritare și necesare în perioada de criză. Au fost desfășurate două proceduri de construcție a havuzurilor. Unul din scuarul Miron Costin și altul din parcul La Izvor . O altă achiziție, tot a Direcției generale Locativ Comunale și Amenajare este cea de construcție a complexului sportiv în parcul La Izvor cu valoare estimată de 3 milioane 750 de mii de lei fără TVA”, a punctat Olga Diaconu.

Aminitm că la începutul lunii aprilie pretura sectorului Râșcani a capitalei anunță o licitație de achiziție a serviciilor de amenajare a unui scuar pe str. Kiev din capitală în sumă de 1 939 670 de lei. Cu o săptămână în urmă și primăria capitalei a anunțat o licitație de achiziționare a lucrărilor de construcție a unui havuz în parcul „La Izvor” pentru care urmează a fi cheltuite 4,2 milioane de lei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: