image
Sursa foto: sputnik.md

Schimbarea la față a PDM

Ex-premierul Pavel Filip, sub conducerea căruia guvernul a pus pe spatele cetățenilor miliardul de dolari furat, în 2014, din sistemul bancar al țării, este noul lider al Partidului Democrat din Moldova.

Filip a fost ales sâmbătă, la congresul partidului, în această funcție, urmând să-l înlocuiască pe Vlad Plahotniuc, care a părăsit subit țara la 14 iunie, cu câteva ore înainte ca PDM să anunțe cedarea puterii. Ulterior, Plahotniuc a renunțat, pe Facebook, la șefia partidului și la mandatul de deputat.

Nu s-au căit, ci s-au aplaudat și au acuzat noua guvernare

Pavel Filip a fost singurul pretendent la funcția de președinte al PDM. Nu s-a căit pentru faptul că, sub conducerea sa, guvernul a lipsit Moldova de finanțare externă nerambursabilă, UE sistând finanțarea Moldovei din cauza corupției endemice, a nereformării justiției și a atacurilor la adresa democrației la care s-a dedat fosta guvernare. Nu s-a spus nimic la congres despre faptul că, în perioada aflării lui Filip la conducerea guvernului controlat, prin PDM, de Plahotniuc, autoritățile moldovene au trimis în pușcăriile lui Erdogan, în condiții dubioase, 7 profesori turci, unii solicitanți de azil în Republica Moldova.

S-a trecut și peste implicarea lui Pavel Filip în ceea ce actuala guvernare numește ”lovitura de stat” din iunie 2019, când Filip, căruia îi expirase mandatul de premier, a semnat un decret de dizolvare a actualului Parlament și a stabilit pentru 6 septembrie ziua alegerilor parlamentare anticipate. Tot ce și-au reproșat democrații a fost cum de s-a putut ca partidul cu cel mai mare număr de mandate de deputat (30 de mandate - cel mai bun scor obținut vreodată de PDM) să ajungă în opoziție?

Participanții la congresul de sâmbătă al PDM, desfășurat sub lozinca veche ”Fapte, nu vorbe!”, s-au aplaudat reciproc, s-au lăudat cum au fericit ei ”poporul moldovenesc” în ultimii ani și au criticat actuala guvernare, numind-o ”hibridă, contrară firii, gândită și realizată în laboratoare politice de import”.

Se înghesuie sub drapelul UE ca să-i asigure protecție lui Plahotniuc?

Mai mult, a fost votată o ”declarație politică” în care PDM acuză guvernarea care l-a debarcat pe Vlad Plahotniuc de la putere de ”incompetență” și că lucrează împotriva suveranităţii şi independenţei naţionale. Retoric, PDM insistă că este un partid care apără valorile europene și apropierea Moldovei de UE și se declară ”singura forţă politică de opoziţie capabilă să oprească atacul direct al guvernanţilor asupra suveranităţii naţionale şi a securităţii regionale”.

În legătură cu ”sperietoarea” geopolitică a democraților, luni, președintele Igor Dodon a spus că acest ”mesaj geopolitic” promovat la Congresul PDM ar fi în interesul lui Vlad Plahotniuc, care s-ar afla în SUA. ”Dacă Pavel Filip spune că s-a debarasat de Plahotniuc, mesajul geopolitic promovat la congres arată că acolo totul e capturat în continuare de Plahotniuc, pentru că mesajul geopolitic vine să-l ajute pe acesta să rămână în SUA… Chipurile, ei (democrații - n.n.) au un mesaj anti-rusesc - hai să-l mai țină oleacă. (...) Lăsați odată tancurile astea rusești! Avem relații bune cu toți!”, a reacționat Igor Dodon.

După congresul PDM, fostul premier Ion Sturza i-a sugerat lui Pavel Filip să se pregătească de procesul privind uzurparea puterii în stat: ”În loc să fugă cât mai departe de ochii lumii, să se îngroape în cenușă, el (Pavel Filip - n.n.)... vrea țara înapoi! S-a cocoțat în fruntea unui partid fantomă și dă lecții de moralitate”.

La rândul său, deputatul blocului ACUM, Dumitru Alaiba, a menționat că ”PD-ul suferă de miopie”: ”Deci, în PDM nu doar Plahotniuc e rupt de realitate și străin valorilor democratice. (...) PDM a ratat ultima șansă de schimbare la față. Oamenilor corecți din PDM le dau un sfat: Fugiți de acolo! Plecați cât mai repede! Aceștia sunt incurabili! Pentru a merge înainte, trebuie să-ți asumi greșelile din trecut. Asta purifică. Nu cu jumate de gură, nu voalat, ci sincer să-ți ceri scuze de la cei care au avut de suferit”.

Cei care l-au slujit deschis pe Plahotniuc, păstrați, dar trecuți în spate

Din organele de conducere ale PDM au fost înlăturate doar rudele fostului lider și unii exponenți care s-au aflat alături de Plahotniuc în majoritatea aparițiilor sale publice. Toți însă, rămân în continuare deputați PDM și membri de partid.

În gestiunea Procuraturii Generale a Republicii Moldova se află un dosar penal pentru uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare în perioada 8-14 iunie 2019 - perioadă în care Moldova a avut două guverne și doi prim-miniștri. Luni, 9 septembrie, presa elvețiană scria că Chișinăul a transmis autorităților din Elveția o ”solicitare de asistență juridică reciprocă” în legătură cu o anchetă pe numele fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc. Împotriva lui, dar și a altor apropiați ai acestuia, sunt inițiate mai multe dosare și în Federația Rusă, iar la sfârșitul lunii august 2019, autoritățile moldovene au anunțat că Plahotniuc ar fi cercetat și într-un dosar penal preluat de la autoritățile din România, care vizează niște tranzacții dubioase din 2011.

Vitalie Călugăreanu, Deutsche Welle

Noutăţile partenerilor

comentarii: