image
Sursa foto: MSMPS

VIDEO // În raionul Cimișlia a fost instituit cod roșu de alertă; Sunt peste 680 de oameni infectați cu Covid -19

În raionul Cimișlia a fost instituit Codul roșu de alertă. Din cauza pandemiei, începând cu ziua de azi, 10 octombrie, se închid piețele, saloanele de înfrumusețare și bibliotecile. De luni, se închid școlile și grădinițele. Autoritățile spun că situația s-a agravat - până acum au fost înregistrate 19 decese, iar spitalul raional este supraaglomerat. Acolo sunt peste 680 de oameni infectați cu noul coronavirus.

Ghenadie Grosu, vicepreședintele raionului Cimișlia, a declarat că toate instituțiile de învățământ școlar și preșcolar din orașul Cimișlia vor trece la metoda de învățământ la distanță.

„Se sistează activitatea agenților economici ce prestează servicii de transport de persoane pe toate rutele inter-raionale.Se sistează activitatea piețelor comerciale din raionul Cimișlia, adică aveam piață nu doar în Cimișlia, este și în Seremet, Porumbreni și în Gura Galbenei.Se sistează activitatea frizeriilor, centrelor de frumusețe. Se sistează activitatea bibliotecilor."

În spitalul raional Cimișlia situația s-a agravat. Inițial, pentru secția COVID erau 20 de paturi. Acum o lună, au fost aduse încă zece. Astăzi, sunt 45 de paturi pentru secția COVID-19. Asta în timp ce numărul de pacienți s-a ridicat la 49 de persoane, precizează șeful instituției, Mariana Florea.

"Nu spunem că nu face față sistemul medical din raionul Cimișlia, că dacă ar fi numai într-o localitate situația nu ar fi atât de dramatică, dar repet: nu face față pe ansamblu sistemul la fluxul foarte intensiv de pacienți afectați", a declarat șefa instituției.

În Cimișlia sunt interzise și evenimentele culturale, de divertisment, sportive, sociale și religioase. Nu pot fi organizate nunți, cumătrii, petreceri. În același timp este permisă activitatea stațiilor de alimentare cu produse petroliere și gaze, testare auto, reparații auto, spălătoriile auto, vulcanizare. De asemenea, se permite activitatea magazinelor de construcție în regim de livrare la domiciliu. De săptămâna viitoare, instituțiile de educație timpurie și învățământ general din orașul Cimișlia vor trece la modelul de instruire online, iar instituțiile de învățământ din localitățile rurale vor desfășura activitatea cu prezența fizică a elevilor. Este interzisă organizarea meselor de pomenire în toate localitățile. Întrunirile cu caracter religios pot fi desfășurate doar în aer liber, cu respectarea distanței de doi metri între persoane. Participanții la slujbe trebuie să poarte obligatoriu măști.

Nemulțimiți de deciziile autorităților locale, comercianții au iești în stradă pentru a protesta față de închiderea piețelor. Oamenii spun că dacă nu vor munci, nu vor avea ce mânca. Ei au semnat și o petiție prin care cer ca activitatea piețelor să nu fie sistată. De azi în Cimișlia sunt interzise și evenimentele culturale, de divertisment, sportive, sociale și religioase. Nu pot fi organizate nunți, cumătrii, petreceri. În același timp este permisă activitatea stațiilor de alimentare cu produse petroliere și gaze, testare auto, reparații auto, spălătoriile auto, vulcanizare. De asemenea, se permite activitatea magazinelor de construcție în regim de livrare la domiciliu. De săptămâna viitoare, instituțiile de educație timpurie și învățământ general din orașul Cimișlia vor trece la modelul de instruire online, iar instituțiile de învățământ din localitățile rurale vor desfășura activitatea cu prezența fizică a elevilor. Este interzisă organizarea meselor de pomenire în toate localitățile. Întrunirile cu caracter religios pot fi desfășurate doar în aer liber, cu respectarea distanței de doi metri între persoane. Participanții la slujbe trebuie să poarte obligatoriu măști.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: