image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Ministrul Finanțelor: RM e într-un risc iminent de a fi deconectată de la gazele naturale

„Republica Moldova e într-un risc iminent de a fi deconectată de la gazele naturale. Nu e ceva organizat de cineva sau un show mediatic. Este un risc real”. Sunt declarațiile ministrului Finanțelor, Dumitru Budianschi, făcute în plenul Parlamentului.

„Moldovagaz recunoaște că după ce a inițiat mai multe proceduri, nu a reușit să rezolve problema și vine cu solicitarea unei susțineri din partea Guvernului. Guvernul poate fi un actor pasiv și să se uite dintr-o parte sau să caute soluții. Această situație a fost creată de acele măsuri care nu au fost luate ani de zile, de menținere a dependenței totale de un singur furnizor”, a declarat Budianschi.

Ministrul Finanțelor a făcut declarațiile la dezbaterile asupra proiectului de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021. Modificările operate la sursele de finanțare a deficitului bugetului de stat includ mijloace financiare pentru majorarea capitalului social al Energocom cu 1,7 miliarde de lei, în scopul asigurării măsurilor în vederea procurării de gaze naturale pentru acoperirea deficitului și pentru consumul curent. Proiectul a fost votat, astăzi, în lectura a doua.

„Guvernul nu poate interveni prin tranzacțiile economice, iar Energocom este un instrument pentru aceasta. Dacă se plătesc sumele direct la Moldovagaz, compania poate să trateze aceste sume așa cum dorește. Guvernul nu are niciun interes ascuns. Are obiectivul să mențină situația de pe piața energetică stabilă, să avem gaze, curent, ca să trecem iarna cu bine”, a adăugat șeful de la Finanțe.

Precizăm că Gazprom a notificat autoritățile de la Chișinău că va stopa livrările de gaz dacă nu este achitată datoria curentă de 1,3 miliarde de lei. Termenul limită a fost prelungit până pe 26 noiembrie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: