image
Sursa foto: Getty Images

Lovitură devastatoare pentru Wozniacki: Boala autoimună îi poate distruge cariera

Caroline Wozniacki (28 de ani, numărul 3 WTA) a primit un avertisment extrem de serios din partea unui alt sportiv, care suferă de aceeași problemă medicală, artrită reumatoidă, o boală autoimună. Sportivul în cauză este Andreas Laudrup (27 de ani), nimeni altul decât băiatul celebrului Michael Laudrup, unul dintre cei mai buni fotbaliști ai planetei în anii ’90.

"Totul depinde de la o zi la alta. Sunt diferite părți ale corpului care sunt afectate. Și eu am efectuat tratament, dar, din păcate, nu a fost suficient pentru mine. Aveam perioade bune în care exercițiile dădeau roade, dar boală reapărea din senin și durerile deveneau tot mai insuportabile.

Câteodată te simți prost și nu ești în stare nici să ieși la o plimbare. Dar, din fericire, fac tratament și asta mă face fericit. Cred că cel mai important lucru este să încerci să vezi lucrurile pozitiv și să te bucuri de ce ai", a spus Laudrup pentru publicația daneză BT.dk.

Jucătoarea de 28 de ani speră ca această boală să nu îi influențeze negativ carieră. Vestea bună pentru ea este că, după ce a fost diagnosticată cu artrită reumatoidă, a câștigat turneul de la Beijing.

”A fost șocant, normal. Sunt fericită pentru cât de optimistă am rămas în ultima perioadă. Am simțit o anumită oboseală după competițiile disputate în această vară. M-am trezit într-o zi și nu puteam ridica mâinile deasupra capului. M-am speriat rău”, a spus Wozniacki, la Singapore.

Ce este artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă este o boală relativ frecventă ce afectează articulațiile. În această afecțiune se inflamează membrana sinovială ce delimiteaza articulațiile.

În timp, se produce distrugerea articulației, producând disfuncție articulară (articulația nu mai funcționează normal). Boala afectează, de obicei, femeile cu vârsta cuprinsă între 40-60 de ani. Artrita reumatoidă se caracterizează prin afectarea sinovialei (părților moi) ale articulației, informează sfatulmedicului.ro.

Singurul factor de risc cunoscut în artrita reumatoidă este cel moștenit, probabil, genetic. Un factor genetic poate afecta funcția sistemului imun, provocând inflamații și eventual, distrugerea sinovialei articulare.

Mai există și alți factori bănuiți a avea o influență în dezvoltarea bolii:

- sexul feminin (femeile sunt afectate de 2 ori mai frecvent ca bărbații)

- vârsta cuprinsă între 40 si 60 de ani (debutul bolii poate fi la orice vârstă, dar cel mai frecvent apare în intervalul descris mai sus).

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: