image
Sursa foto: economist.com

The Economist: Alegerile, murdare și curate; Moldova și Estonia arată cât de diferite pot fi democrațiile

Republica Moldova și Estonia sunt două state care, după ce și-au obținut independența în 1991, având același punct de pornire, acum se află într-o situație diametral opusă, se arată într-un articol publicat în prestigioasa publicație The Economist.

Ambele țări au minorități ruse, luptă cu emigrația și scăderea populației. Cu toate acestea, din multe puncte de vedere situația este completă diferită.

Estonia a aderat la Uniunea Europeană în 2004 și în zona euro în 2011.Transparency International consideră Estonia țara cea mai puțin coruptă din lume. Moldova este pe locul 117, Estonia este un centru pentru industria IT, Moldova o economie agricolă a cărei mândrie sunt vinurile sale excelente. Din punct de vedere al puterii de cumpărare, estonienii sunt de cinci ori mai bogați decât moldovenii.

În această săptămână, ambele țări au organizat alegeri. Secțiile de votare în Estonia se închid pe 3 martie, însă votul pe internet a început cu zece zile înainte.

În Moldova alegerile au avut loc pe 24 februarie. O alianță de partide reformiste numită ACUM, condusă de doi luptători anticorupție, Maia Sandu și Andrei Năstase, au luat 27 de 101 de mandate în Parlament.

Partidul Socialist, aliniat președintelui prorus Igor Dodon, a obținut 34. Pe locul doi, cu 30 de locuri, se află Partidul Democrat, aflat la guvernare și condus de cel mai mare oligarh al țării, Vladimir Plahotniuc.

De vreme ce ACUM a promis să rămână în opoziție, este posibilă o coaliție dintre PD și PSRM. Dar Plahotniuc poate avea alte planuri. În Republica Moldova, deputații deseori schimbă partide, determinați prin recompense sau amenințări. Există și partidul lui Șor care, în calitate de deputat, acum se bucură acum de imunitate față de urmărire penală.

În 2015, Șor a fost ales primar al orașului Orhei, un oraș modest, situat la o oră de mers cu mașina din capitală. El a donat bani pentru a restaura parcuri, pentru a repara străzi și a construi unități de locuit sociale. Anul trecut a deschis un parc de distracții gratuit, numit Orheiland. Orașul este dotat cu „magazinele sociale” ale lui Șor, care oferă produse la prețuri subvenționate. Treizeci de autobuze noi străbat străzile.

Întrebarea este de unde vin banii. În 2017, o instanță l-a condamnat pe Șor pentru că fost implicat în a 1 miliard de dolari din sistemul bancar în 2014. Șor a făcut apel și acuză un fost prim-ministru care este condamnat la nouă ani de închisoare.

Maia Sandu, ex-ministru al Educației, apreciată pentru lupta împotriva corupției din sistemul educațional, crede că întreaga clasă politică este putredă. Rivalii nominali, „Dodon și Partidul Democrat lucrează împreună", spune ea, șantajând țările europene pentru menținerea asistenței financiare, amenințând să se întoarcă spre Rusia.

Cu toate acestea, UE a suspendat asistența financiară pentru RM vara trecută, după ce victoria lui Andrei Năstase la alegerile pentru Primăria Chișinău a fost anulată din motive întemeiate.

Slăbiciunea politică și sărăcia i-au determinat pe mulți să emigreze. Peste un milion de cetățeni ai Moldovei trăiesc în străinătate, iar remitențele reprezintă aproximativ o cincime din PIB.

Cum a evitat Estonia corupția în stilul moldovenesc? Unii cred că au făcut alegeri mai reușite la început, privatizând întreprinderile de stat într-un mod mai transparent. Tarmo Juristo de la think-tank-ul Praxis creditează băncile scandinave prin stabilirea de norme în industria financiară. Dar alții cred că ar fi avut noroc. Lucan Way și Adam Casey, de la Universitatea din Toronto, susțin că fostele state sovietice au democratizat mai bine atunci când au avut o mișcare naționalistă înrădăcinată. Aceasta a fost mai puternică în Estonia, care era independentă în perioada 1918-1940, decât în ​​Republica Moldova, dominată timp de secole de Rusia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: