Experții au evaluat în special factorii care ar putea afecta integritatea procesului electoral din Republica Moldova.

Pe parcursul acestei săptămâni, delegația NDI a avut întrevederi cu reprezentanții partidelor, dar și cu reprezentanții organizațiilor naționale și internaționale de monitorizare a alegerilor, cu mass-media, liderii guvernamentali, oficiali electorali, deputați, dar și reprezentanți ai APL, ai societății civile și ai comunității diplomatice.

Printre principalele observații este intimidarea în procesul pre-electoral și electoral a candidaților și a potenților candidați, inclusiv prin amenințări de urmărire penală. Experții au atras atenția că intimidarea nu-și are locul într-un proces electoral veritabil, acest lucru fiind aplicabil atât pentru candidați, partide, cât și pentru jurnaliști, reprezentanți ai societății civile etc.

Un alt aspect menționat de către majoritatea interlocutorilor delegației este necesitatea de a asigura independența justiției, în contextul în care alegerile locale din Chișinău, câștigate de Andrei Năstase, nu au fost validate.

O parte din interlocutori au reclamat utilizarea resurselor administrative, care ar putea să încline procesul electoral într-o direcție anumită.

„Îndemnăm autoritățile să specifice clar că abuzul de resurse administrative va fi constatat, iar cei responsabili vor fi trași la răspundere conform prevederilor legale”, a declarat directorul senior al Centrului Penn Biden Pentru Diplomație și Implicare Globală, Michael Carpenter.

Au fost prezentate și îngrijorări legate de dezinformarea în spațiul online, dar și posibile dificultăți în procesul de înregistrare a candidaților și asigurarea dreptului de a vota, special pentru alegătorii de peste hotare.

„Îndemnăm mass-media să ofere acces egal pentru toate partidele și candidații și să reflecte echitabil întregul proces electoral. Îndemnăm și comunitatea internațională să depună eforturi în monitorizarea proceselor electorale, dar și să se angajeze în discuții cu autoritățile”, a adăugat Michael Carpenter.

Membrii delegației au fost Michael Carpenter, director senior al Centrului Penn Biden Pentru Democrație și Implicare Globală; Katie Fox, vice-director NDI pentru Eurasia; Laura Jewett, director regional NDI pentru Eurasia; Samantha Schifrin, consultant legislativ pentru Congresmanul S.U.A David E. Price; Pamela Hyde Smith, fostă ambasadoare a Statelor Unite în Moldova; Zlatko Vujović, președintele consiliului de administrație al Centrului pentru Monitorizare și Cercetare CeMI și secretar general al Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor; Andrew Young, directorul reprezentanței NDI în Moldova.