image
Sursa foto: BBC//foto simbol

Lansatoarele de rachete HIMARS au sosit în Ucraina

Lansatoarele multiple de rachete HIMARS oferite de Statele Unite armatei ucrainene au sosit în Ucraina, a anunţat joi ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, potrivit Reuters.

„Îi mulţumesc colegului meu american şi prieten, secretarul apărării Lloyd Austin, pentru aceste instrumente puternice! Vara va fi fierbinte pentru ocupanţii ruşi. Şi ultima pentru unii dintre ei'', a scris pe Twitter ministrul ucrainean, citat de Agerpres.

Deşi Washingtonul s-a arătat iniţial reticent să transfere Ucrainei astfel de lansatoare multiple de rachete (ce pot lansa rachete ATACMS cu o rază de acţiune de 300 de kilometri), de teama că Ucraina ar putea lovi adânc în interiorul teritoriului rus şi ar putea escalada astfel conflictul, a acceptat totuşi să ofere Ucrainei patru lansatoare, dar cu rachete care au rază de acţiune mai mică, de circa 80 de kilometri, potrivit unui responsabil al Casei Albe.

Guvernul ucrainean a cerut insistent Occidentului să-i furnizeze armament greu, în special de piese de artilerie şi lansatoare multiple de rachete cu rază lungă de acţiune pentru a putea neutraliza artileria rusească.

Sosirea lansatoarelor HIMARS în Ucraina survine într-un moment în care armata ucraineană pierde teren în faţa trupelor ruse în estul ţării. Un responsabil militar ucrainean a declarat că trupele ruse încearcă să încercuiască unităţile ucrainene în zona oraşului Lisiciansk. În direcţia oraşului învecinat Severodoneţk trupele ruse au capturat două localităţi, Loskutivka şi Rai-Oleksandrivka, a confirmat Statul Major ucrainean.

Înaintarea trupelor ruse la Lisiciansk şi Severodoneţk lasă trupelor ucrainene un culoar cu o lăţime de doar patru kilometri pentru a se retrage din zona minieră Zolote. Comandanţii ucraineni se confruntă acum cu dilema dacă să ordone retragerea trupelor de acolo sau să înfrunte în continuare puterea de foc a armatei ruse, cu riscul căderii trupelor ucrainene sub încercuire.

În acest timp, separatiştii proruşi din regiunea Lugansk susţin că trupele ruse ar fi tăiat accesul pe ultima şosea care leagă oraşul Lisiciansk de vestul Ucrainei. Însă un oficial militar ucrainean a declarat că în pofida pagubelor provocate infrastructurii de bombardamentele ruseşti, încă există rute de aprovizionare a trupelor ucrainene în acea zonă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: