image
Sursa foto: Jurnal.md

Leul, depreciere puternică față de dolar și euro; EXPERT: „Un joc riscant care ar putea provoca panică pe piaţă”

Leul își continuă tendinţa de depreciere accentuată faţă de dolar şi euro, înregistrată în ultimele două săptămâni. Astăzi, moneda unică europeană a trecut de pragul psihologic de 20 de lei şi a ajuns la cursul oficial de 20 de lei şi 10 bani.

Asta în timp ce unele bănci şi case de schimb valutar au afişat rate de schimb de 20 de lei şi 30 de bani pentru un euro. Experţii economici spun că, în a doua jumătate a anului, un euro ar putea să ajungă şi la 22 de lei.

Cursul oficial, stabilit de Banca Naţională, arată că euro a crescut astăzi cu 14 bani faţă de leu şi a ajuns la cotaţia de 20 de lei şi 10 bani.

Trendul negativ se înregistrează însă de la începutul lunii. Astfel, de la 1 aprilie, euro a crescut cu 62 de bani faţă de leu.

Aceeaşi tendinţă de creştere o înregistrează şi dolarul, care s-a scumpit cu 42 de bani faţă de leu de la începutul lunii aprilie. Doar astăzi, leul a mai pierdut 13 bani în raport cu dolarul.

Moneda națională nu a mai fost cotată atât de slab față de euro de la începutul lunii mai a anului trecut, iar în raport cu dolarul nu a mai fost la acelaşi nivel din septembrie 2017. De remarcat că, de obicei, înainte de sărbătorile pascale, leul înregistra o tendinţă de apreciere faţă de euro şi dolar datorită influxului de valută de la moldovenii care muncesc în străinătate, dar nu şi anul acesta.

Doctorul în economie Sveatoslav Mihalache a declarat pentru Jurnal TV că pe piaţa valutară au loc unele procese dubioase.

Expertul a spus că "o importantă instituţie financiară din ţară întinde coarda, intervenind pe piaţă şi stimulând actuala depreciere a leului, prin cumărarea valutei". Potrivit lui, este vorba despre un joc riscant, care ar putea provoca panică pe piaţă, din cauza faptului că persoanele fizice şi juridice deţin peste 20 de miliarde de lei în depozite la vedere.

Expertul mai spune că, în următoarele două - trei luni, un euro ar putea să ajungă la cursul de 20 de lei şi 40 de bani, iar în a doua jumătate a anului - la cotaţia de 21 de lei şi 70 de bani. Asta inclusiv din cauza faptului că moneda europeană înregistrează tendinţe de creştere faţă de dolarul american.

Totodată, Sveatoslav Mihalache a declarat că sunt mai mulţi factori macroeconomici care vor influenţa creşterea inflaţiei în trimestrul al treilea al acestui an cu peste 10 la sută.

Banca Naţională a Moldovei deţine în prezent rezerve valutare de două miliarde 820 de milioane de dolari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: